Girişimcilik iş fikirleri ile başlayan bu yolda en büyük engeliniz stres ile mücadele olmaktadır. Çoğu zaman bir ekip işini dahi kendi başınıza yönetmek zorunda kalabileceğiniz göz önünde bulundurulacak olursa stresle mücadele etmeyi öğrenmeniz gerekmektedir.
Stresle mücadele etmenin yollarını aramadan önce stres nedir sorusunun cevabının bilinmesi çok önemlidir. Kelime anlamı olarak vücudu olumsuz etkileyen gerilim anlamına gelen stres, kişinin karşılaştığı sıkıntılı durumlarda kendini güvensiz ve rahatsız hissetmesiyle oluşur. Stres kısa süreli ve uzun süreli olarak ortaya çıkabilir. Uzun süreli stresle mücadele etmek gerekir. Aksi durumda birtakım sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.
- Stresle Mücadele Yöntemleri Nelerdir?
- 1. Strese Neden Olan Durumları Tespit Edin
- 2. Strese İyi Gelen Hobiler Edinin
- 3. Nefes Egzersizi ve Meditasyon Yapın
- 4. Plan Yapın
- 5. Dengeli ve Sağlıklı Beslenin
- 6. Spor Yapın
- 7. Kahve ve Alkol Tüketimini Azaltın
- 8. Teknolojik Alet Kullanımını En Aza İndirgeyin
- 9. İçinize Atmayın
- 10. Hatalarınızdan Ders Çıkarın
Stresle Mücadele Yöntemleri Nelerdir?
Yapılan araştırmalar sonucunda stresin vücuda birtakım zararlar verdiği ortaya çıkmıştır. Stres, güç nefes alma, mide ülseri, huzursuz bağırsak sendromu, libido kaybı, kaslarda gerginlik, kalp krizi, hipertansiyon, kulak çınlaması, baş ağrısı ve depresyon gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Stresle başa çıkmanın 10 yolu düzenli bir şekilde uygulandığında stresle mücadele mümkündür.
1. Strese Neden Olan Durumları Tespit Edin
Öncelikle stresle mücadele için yapılması gereken en önemli ve en etkili yol hangi durumlarda stresin ortaya çıktığını tespit edebilmektir. Bu durumların tespiti halinde stres yönetimi için gerekli yöntemleri uygulamak çok daha kolay olacaktır. Stresle başa çıkma yolları arıyorsanız ilk olarak stresin kaynağını tespit etmeli, hayatınızdan çıkarmalı ve daha sonrası için diğer adımları aşamalı bir şekilde izlemelisiniz.
2. Strese İyi Gelen Hobiler Edinin
Uzun süreli stres yaşıyorsanız, stresi azaltmak için et etkili yollardan biri kendinize uygun hobiler edinmenizdir. Edindiğiniz hobiler sayesinde hem stresiniz azalacak hem de yoğun düşüncelere mola verebileceğiniz için zihniniz de dinlenmiş olacaktır. Kitap okumak, fotoğrafçılık, yazı yazmak, enstrüman çalmak, müzik dinlemek, film veya dizi izlemek, resim yapmak, toprakla uğraşmak, yemek yapmak ve yürüyüş yapmak bu hobilerden bazılarıdır.
3. Nefes Egzersizi ve Meditasyon Yapın
Uzun süreli stres, beyninizi çok fazla meşgul edeceğinden, zihinsel yorgunluklara hatta depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu durumda ruhsal detoks yapmak en önemli gerekliliktir. Meditasyon bu olumsuz düşüncelerden kurtulmak için en uygun yöntemdir. Ayrıca stres nefes almanızı da güçleştiren bir durum olduğu için gün içinde sık sık nefes egzersizi yapmak stresle mücadele etmenize katkı sağlayacaktır.
4. Plan Yapın
Stres, kimi durumlarda endişeden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Endişe ise gün içinde ne yapacağını bilememek, işlerin zamanını yetiştirememek ve hiçbir şeyi halledemeyeceğini düşünmekten kaynaklıdır. Bu sebeple stresi azaltmak için en etkili yöntemlerden biri de plan yapmak ve düzenli bir hayata sahip olmaktır. Günlük, haftalık, dönemlik veya yıllık planlar yaparak önünüzü daha iyi görebilir ve planlara uyduğunuz takdirde stresi tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
5. Dengeli ve Sağlıklı Beslenin
Yediklerimizin ruh halimizi etkilediği bilimsel olarak bilinmektedir. Stresle mücadele için şeker ve karbonhidrat içeren ürünlerden ve kızartmadan uzak durmanız gerekmektedir. Besin değeri yüksek, tam tahıllı yiyecekler, bağışıklığı güçlendiren C vitamini içeren sebze ve meyveler yemek oldukça faydalı olacaktır. Tek tip beslenmemeye, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
6. Spor Yapın
Hareketsiz kalmak ciddi psikolojik hastalıkların nedeni olabilmektedir. Stres anında kendinizi köşeye sıkışmış bir halde hissetmeniz çok fazla hareket etmemenizden kaynaklanıyor olabilir. Düzenli yürüyüş ve spor yapmak zihin sağlığınızı da olumlu yönde etkileyecektir. Çok fazla düşünmek bir süre sonra stres oluşumuna neden olabilmektedir. Stresle baş etme yöntemleri arasında spor ve yürüyüş yapmak en etkili yöntemlerden biridir. Ayrıca yürüyüş yaparken zihninizin rahatladığını hemen fark edeceksiniz.
7. Kahve ve Alkol Tüketimini Azaltın
Aşırı alkol ve kafein tüketimi vücutta birtakım olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Anksiyete, kaygı, huzursuzluk, uykusuzluk ve stres gibi sonuçlara sebep olan aşırı alkol ve kafein tüketimi en aza indirgenmelidir. Stresle mücadele etmek için bu tarz zararlı alışkanlıklardan kurtulmak oldukça önemlidir.
8. Teknolojik Alet Kullanımını En Aza İndirgeyin
Uyanır uyanmaz ilk iş olarak cep telefonuna bakmak yerine pencereyi açarak dışarıya bakın ve derin bir nefes alın. Beyninize bu şekilde “güne başladım” sinyali vermek, olumsuz düşüncelerden uzaklaşmanız için önemli bir adımdır. Çevremizde bulunan cep telefonu ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerden yayılan zararlı frekanslar ruhsal durumumuzu olumsuz yönde etkilemektedir. Stresle mücadele kapsamında, bu teknolojik aletlerin kullanımını azaltmak faydalı olacaktır.
9. İçinize Atmayın
Bazı olumsuz durumlar sonrasında dengeniz bozulur ve zihniniz bunun bir tehlike olduğunu düşünmeye başlar. Daha sonra bu tehlikeyi atlatabilmeniz için stres hormonu salgılanmaya başlar ve vücut bu salgı karşısında birtakım tepkiler gösterir. Dikkatiniz ikiye ayrılır. Bir yanınız geçmişte yaşadığınız bu gibi durumları hatırlar, diğer yanınız ise bu durumun gelecekteki hayatınıza ne gibi etkisi olacağını düşünür. Böyle durumlarda stresle mücadele etmek için içinize atmamalı ve dostlarınızla bu durumu paylaşmalısınız.
10. Hatalarınızdan Ders Çıkarın
Hata yaptığınızı düşündüğünüzde bu konuyla ilgili ders çıkarmak stresle mücadele yöntemleri arasındaki en etkili yollardandır. Kendinizi yerinde eleştirmek, kendinize fazla yüklenmeden ders çıkararak bir daha tekrarlanmaması için elinizden geleni yapacağınıza inanmak stresinizi büyük oranda azaltır. Kendine duyulan güven buradaki en önemli unsurdur. Kendine güven duyan ve hatalarını tekrarlamayacağına inanan bir insan stresin ortaya çıkacağı bir ortama zemin hazırlamamak için elinden geleni yapacaktır.