Borsada stop loss nedir; yatırımcılar için hem riskli hem de yatırımlarını korumaya yönelik bir işlemdir. Temelde; bir menkul kıymetin daha önceden belirlenmiş bir seviyeye indiğinde satışının yapılması için emrin aracı kuruma iletilmesidir. Stop loss yani zarar kes emri sayesinde yatırımcılar, borsadaki zararlarını azaltmayı hedeflerler.
Stop loss emri her aracı kurumda bulunmamaktadır. Ancak bu emir tipi, borsada sürekli işlem yapanların tercih ettiği ve özellikle profesyonellerin kullandığı bir işlemdir. Peki, ayrıntılı olarak işlemek gerekirse; borsada stop loss nedir? Stop loss nasıl yapılır? Stop loss mantklı mı? Stop loss emri vermek yatırımcıları korur mu? İşte, ayrıntıları ile borsada stop loss nedir hakkında bilgiler…
Borsada Stop Loss Nedir? Borsada Stop Loss Ne Demek?
Kelime anlamı olarak stop loss nedir; Türkçede karşılığı ‘’zarar kes, zarar durdur, kaybı durdur’’ olan finansal bir terimdir ve dilimize İngilizceden geçmiştir. Borsa piyasasında yaygın olarak ‘’zarar kes’’ anlamıyla kullanılır.
Borsa piyasası kazanç kadar kayıpların da söz konusu olduğu bir piyasadır. Bu nedenle yatırımcılar, zarara karşı önlem almak için sıklıkla stop loss işlemini gerçekleştirirler. Peki, en basit anlatımıyla stop loss nedir; menkul kıymet (örneğin hisse senedi) fiyatının, daha önce belirlenmiş olan seviyeye indiğinde satılması üzere aracı kuruma verilen bir emirdir.
Yani stop loss ne demek; bir hisse senedinin yatırımcı tarafından belirlenen bir fiyata indiğinde satılması için aracı kuruma iletilen bir emirdir. Bu emir tipi sayesinde yatırımcılar, borsada zarar etmenin ya da daha fazla zarar etmenin önüne geçme şansı yakalarlar.
Borsada Stop Loss Nasıl Yapılır? Stop Loss Nasıl Koyulur?
Borsada stop loss yapmak için her yatırımcının anlaşmalı olduğu yani alım satım yaptığı aracı kuruma emir vermesi gerekir. Dolayısı ile her borsa aracı kurumunun emir verme yöntemi, adımları farklıdır ve bu nedenle stop loss emri verecek yatırımcıların bunun için aracı kurumlarından bilgi alması gerekir.
Stop loss koymak bilgi ve deneyim gerektirir. Çünkü bu emri verilmesinden önce hisse senedinin (ya da kripto paranın) grafiğinin incelenmesi, normal dalgalanmaları tespit edilmeli ve buna göre stop loss limiti belirlenmelidir. Örneğin; sahip olunan hisse senedi fiyatı %8’lik değişim oranına sahip ise %4’lük bir düşüşte stop loss koymak gereksizdir.
Daha basit bir anlatımla; sahip olunan x firmasına ait bir hisse senedi fiyatı 20 TL ise ancak zaman zaman 16 TL’ye düşüp yeniden yükselişe geçiyor ise; 18 TL’ye düşüğünde stop loss koymak gereksizdir. Stop loss koymanın mantıklı olması için; hisse senedinin normal değişiminin üstünde oran belirlenmesi gerekir. Kısacası; stop loss koymadan önce iyi bir analiz yapılarak grafik incelenmelidir.
Stop Loss Mantıklı mı?
Özetle borsada stop loss nedir; yatırımcının daha fazla zarar etmesini engellemek adına sunulan bir emir tipidir. Dolayısı ile borsa piyasasına hakim ola kişiler için stop loss mantıklıdır. Ancak borsada her işlemde olduğu gibi piyasaya hakim olmayan, analizi güçlü olmayan kişiler için stop loss mantıksız olabilir. Özellikle menkul kıymetin normal değişim değeri saptanmadan stop loss koyulursa, bu işlem mantıksız olabilir.
Örneğin; bir hisse senedinin anlık düşüş yaşayıp stop loss için belirtilen fiyata inmesi durumunda stop loss emri devreye girer ve satış gerçekleştirilir. Fiyatın daha sonra yükselişe geçmesi, yatırımcının zararına sebebiyet verebilir. Bu nedenle söz konusu menkul kıymetin, pazarın, borsanın iyi takip edilmesi ve detaylı araştırmalar neticesinde bu emir verilmelidir.
Nerelerde Stop Loss Koyulur?
Stop loss emri borsa piyasasında ve kripto para piyasasında verilebilir. Örneğin; Binance ve Forex üzerinden yapılacak işlemlerde stop loss koyulabilir. Ayrıca günümüzde çeşitli bankalar da borsa aracı kurumu olarak faaliyet göstermektedir. Ancak ülkemizdeki her borsa aracı kurumu bankalarda stop loss özelliği yoktur.
Borsada hisse senedi alım satım yapacak kişiler için stop loss koyma özelliği önemli ise mutlaka aracı kurum olarak seçilecek bankanın bu özelliği sunup sunmadığı öğrenilmelidir.
Borsada Stop Loss Avantajları Nelerdir?
Borsada stop loss yapmak, menkul kıymetlerden zarar edilmesinin önüne geçmek için gerçekleştirilir. Yatırımcıyı koruyan emir tipi stop loss avantajları genele olarak şunlardır:
- Uzun vadeli borsa yatırımlarında sürekli olarak grafik takip edilmesi gerekmez
- Stop loss emri, uyarı olarak da kullanılabilir, satış gerçekleştirmek zorunlu değildir
- Stop loss, değer kaybetmeye başlayan varlığın satışının yapılmasını sağlar
Borsada Stop Loss Dezavantajları Nelerdir?
Borsada stop loss avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Tamamen yatırımcının varlığını korumak için var olan bu emir tipi, yanlış strateji belirlendiğinde ya da bilinçsizce verildiğinde bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Genel olarak borsada stop loss dezavantajlarının başında, çok hızlı gerçekleşen düşüşlerde emrin gerçekleşemesi ve satış sonrası düşüşün durup varlığın değer kazanmaya başlamasıyla zarar uğramak gelir. Yani; önceden verilen stop loss emri gerçekleştikten sonra hisse senedi değer kazanmaya başlarsa boşuna bri satış yapılmış olunur ve zarar edilir.
Bu nedenle borsada stop loss nedir araştırması yapan kişilerin, konuya tam olarak hakim olmadan bu emir tipini kullanmaması tavsiye edilir. Çünkü zarar kes emir tipi daha çok profesyonellerin, deneyimli ve bilgili olan yatırımcıların varlıklarını koruyabilmesini sağlar.
Stop Loss Emri Ücretli mi?
Stop loss emri vermek ayrıca ücrete tabi olan bir işlem değildir. Ancak emrin gerçekleşmesi sonrasında, aracı kurumun satışta uyguladığı komisyon geçerli olur. Yani; stop loss koymak ücretsizdir ancak stop loss gerçekleştiğinde satış olacağı için aracı kurum komisyon uygular.
İlginizi Çekebilir: İş Bankası Hisse Senedi Emir Verme