Likidite nedir kısaca; finansal bir ürünün ya da piyasanın fiyatlandırılması noktasında, satıcıların ve alıcıların bolluğu ile bu ürünlerin nakde çevrilme hızıdır. Günümüzde kripto paralar, hisse senetleri, kıymetli madenler, bono ve tahviller likiditesi yüksek varlıklar olarak bilinir. Para piyasalarının açık olduğu zaman dilimlerinde bu finansal ürünler hızlıca nakde çevrilebilir.
Peki, likidite neden önemlidir? Borsada likidite neyi ölçer? Likidite riski nedir ve likidite riski hesaplaması nasıl yapılır? Likidite tuzağı ne demek? Likidite sorunu, likidite enjeksiyonu, likidite oranı gibi kavramlar ne anlama gelir?
Bu yazımızda likidite nedir açıklayacak ve likidite ile ilgili internette en çok yanıt aranan soruları cevaplayacağız. İşte, likidite nedir hakkında bilinmesi gerekenler…
- Likidite Nedir İktisatta Ne Anlama Gelir?
- Likidite Çeşitleri Nelerdir?
- Likidite Oranı Nedir?
- Borsada Likidite Ne Demek?
- Likidite Riski Nedir?
- Likidite Sorunu Nedir? Likidite Krizi Nedir?
- Piyasa Likiditesi Nedir?
- Varlık Likiditesi Nedir?
- Likidite Neyi Ölçer?
- Likidite Tuzağı Nedir?
- Likidite Olmak Ne Demek?
- Likidite Neden Önemli? Yatırımcılar için Likidite Neden Önemlidir?
- Kripto Para Likidite Ne Demek?
- Likidite Analizi Ne Demek?
Likidite Nedir İktisatta Ne Anlama Gelir?
Likidite nedir iktisatta; bir varlığın oldukça hızlı ve pratik bir şekilde nakde dönüştürülmesidir. Günümüzde en likit varlık da (nakit) paradır. Likidite de kendi içinde ‘’gerçek likidite’’ ve ‘’teknik likidite’’ olarak ikiye ayrılır.
Likidite Çeşitleri Nelerdir?
Likidite nedir iktisatta ne anlama gelir diye incelendiğinde; gerçek ve teknik olmak üzere iki farklı likiditeden bahsedildiği görülür.
Gerçek likidite nedir; var olan borçların ödenmesi yeteneği anlamına gelir. Teknik likidite ise vadesi gelen borçların ödenmesi yeteneğidir.
Yani likidite nedir, işletmeler açısından likidite ne anlama, ‘’likiditesi yüksek ne demek’’ dendiğinde akla gelmesi gereken; var olan borçları ödeyebilme, yeni borçlar altına girebilme yeteneği gelmelidir. Daha çok borç alıp geri ödeyebilecek ve de yeni varlıklar satın alabilecek firmalar, likiditesi yüksek firmalardır.
Likidite Oranı Nedir?
Likidite oranı; bir işletmenin ya da firmanın kısa süreli borçlarını ödeyebilmesi gücüdür. Likidite oranı ‘’asit test’’ olarak da bilinir. Yani; likidite oranı yüksek bir şirket demek; kısa süreli borçlarını hızla ödeyebilecek güce sahip şirket anlamına gelir. Peki likidite oranı neyi ifade eder?
Likidite oranı aynı zamanda bir işletmenin kasasının, alacaklarının toplamının kısa süreli borçlarına oranı anlamına gelir. Ayrıca tahvil ve hisse senetlerinin pazarlanabilir olmasını ifade eder.
Borsada Likidite Ne Demek?
Likidite nedir iktisatta açıkladık… Peki, borsada likidite nedir? Borsada likidite hem şirketleri hem de yatırımcıları yakından ilgilendirir. Borsada likidite; bir menkul kıymetin ya da varlığın nakde dönüşme hızını, nakde dönüşme kolaylığını ifade eder. Başka bir ifade ile borsada likidite; bir varlığın hızla alınıp satılabilmesidir.
Piyasalardaki en likit varlık; paradır. Para dışında hisse senetleri, bono, tahviller, kripto paralar, kıymetli madenler de likit varlıklardır. Ancak bunlardan her biri, kendi özelliklerine ve piyasada değerine göre farklı likit derecelere sahiptir.
Borsada Likidite Oranının Önemi Nedir?
Borsada likidite nedir, borsada likiditenin önemi nedir şu maddelerle özetlenebilir:
- Yatırımcılara, kontrolün kendi ellerinde olduğu hissini verir
- Yatırımcılara esnek davranma şansı verir
- Likit ürünlerin satış işlemlerinde değer kaybı yaşanmaz
- Yatırımcıların anlık karar vermesine olanak tanır
Likidite Riski Nedir?
Likidite riski; bir işletmenin satışlarının düşmesi ya da alacaklarını tahsil edememesi durumlarında, kısa vadeli borçlarını ödeyebilme yeteneğidir. Dolayısı ile işletmelerde likidite riski hesaplaması yapmak her daim önemlidir.
Likidite Riski Nasıl Hesaplanır?
Likidite riski hesaplaması; bir işletmenin nakit ev benzeri gibi gelirlerinin, kısa vadeli borçlara (kaynaklara) bölünmesiyle hesaplanır. Temelde likidite oranı analizi; varlıkların ve borçların karşılaştırılması ve ödeme gücünün ortaya konması için gerçekleştirilir. Likidite hesaplaması yapmak için de cari oran, ast test oran, nakit oran kullanılır. Peki bu oranlar nasıl hesaplanır?
Cari oran; dönen varlıkların kısa vadeli borçlara bölünmesiyle ortaya konur. Eğer sonuç 1’den büyük ise; kısa vadeli borçların ödenmesi kabiliyeti yüksektir ve likidite sorunu yoktur.
Asit test oran; dönen varlıklardan, nakde çevrilmesi uzun zaman alan stokların çıkarılması ve sonucun cari borçlara bölünmesi ile bulunur.
Nakit oran ise; şirketlerin likiditesinin ölçümlenmesinin en zorlu yoludur. Çünkü nakit oranda sadece en yüksek likidite varlıkları hesaplanır. Nakit oran, şirketlerin nakit akışında duraksama olması ve alacaklarını tahsil edememesi durumunda, kısa vadedeki borçların ödenmesi yeteneğini gösterir. Genellikle de nakit oranın 1 olması beklenir.
Likidite Sorunu Nedir? Likidite Krizi Nedir?
Piyasada likidite sorunu olması demek kısacası; nakit sıkıntısı çekilmesi anlamına gelir. Yani; istenildiği zaman istenildiği kadar nakit bulunamaması anlamına gelir. Çeşitli nedenler, piyasalarda likidite sorunu yaşanmasına yol açabilir.
Genel olarak bakıldığında; satın alma gücünün düşmesi, işsizliğin artası, belirsizlik, piyasalara güvenin azalması gibi nedenler likidite sorunu yaşanmasına neden olabilir.
Piyasa Likiditesi Nedir?
Piyasa likiditesi; şirketlerin ya da kişilerin, fiyatta büyük değişiklikler yaşanmadan, sahip olduğu varlıkları hızlıca satabilmesi ya da varlıkları satın alabilmesi anlamına gelir. Kısacası; varlığın piyasa koşulları demektir.
Örneğin; piyasada fazla sayıda satıcı ev alıcı varsa, istenilen fiyattan satım ve alım daha kolay gerçekleştirilir. Bu da piyasa likiditesi yüksek demektir. Likiditesi düşük olan piyasalarda da daha az alıcı ve satıcı olur. Bu da edeki varlıkların istenilen fiyattan satılmasını zor hale getirir.
Likit piyasalarda satışların hızlı gerçekleştirilmesi fiyatı düşürmez. Ancak likit olmayan piyasalarda hızlıca satış yapmak; fiyatların hızla düşmesine neden olur.
Varlık Likiditesi Nedir?
Varlık likiditesi; söz konusu varlığın satımında ve alımında nakde çevrilmenin kolaylığı demektir. Örneğin; nakit para, hızlıca ve kolayca satılabilen ve likiditesi en yüksek varlıktır. Hisse senetleri ve tahviller de likit varlıklar arasındadır ancak likidite oranları oldukça değişkendir.
Örneğin; gayrimenkuller ve otomobiller de likit varlıklardır. Ancak bunların likiditesi yavaştır. Çünkü bu yatırım araçlarının fiyatları, piyasanın dalgalanmasına göre değişir.
Likidite Neyi Ölçer?
Peki, likidite neyi ölçer? Likidite oranı, işletmelerin parasal durumunu ifade eder ve vadesi gelen ile kısa vadeli borçların ödenme gücünü gösterir. Dolayısı ile likidite oranı, işletmelerin borç ödeme yeteneğini ölçer.
Likidite Tuzağı Nedir?
Likidite nedir sorusunun cevabı kadar zaman zaman gündeme gelen likidite tuzağı nedir sorusunun cevabı da merak ediliyor. Likidite tuzağı; faizin düşük olduğu düzeyde, para talebinin de esnek olmasıdır. Çünkü genel olarak faiz oranları yüksekken para talebi azalma gösterir.
Likidite Olmak Ne Demek?
Hem firmalarda hem de borsada likidite olmak önemlidir. Likidite olmak, firmanın ve borsanın ya da yatırım ürününün değerini gösterir. Çünkü likidite olmak; işlemlerin kolay yapılabilmesi, anlık olarak yatırımların nakde çevrilmesini ifade eder. Ülke ekonomilerinin de likidite olması istenir.
Likidite Neden Önemli? Yatırımcılar için Likidite Neden Önemlidir?
Hem iktisatta hem de borsada likidite oldukça önemlidir. Aynı düzeyde yatırımcılar için de likidite önem taşır. Bu nedenle de borsa piyasasına yeni giriş yapan yatırımcılar da likidite nedir araştırması yapar.
Bir varlığa yatırım yapmadan önce söz konusu varlığın sağladığı kazanç ve likiditesi analiz edilmelidir. Örneğin; fiyatların düşük olduğu dönemler, yatırımcılar için oldukça avantajlıdır ve bu dönemlerde likit varlıklara yatırım yapılması gerçekleşir.
Piyasanın düşüte olduğu zamanlarda likit varlıklara yatırım yapıldığında, yatırımcıların kar etme olanağı artar. Dolayısı ile hangi varlıkların en yüksek seviyelerde likit olduğu saptanmalı ve yatırım buna göre gerçekleştirilmelidir.
Kripto Para Likidite Ne Demek?
Borsada likidite nedir, iktisatta likidite nedir açıkladık… Bunlara nazaran kripto para piyasasında da likidite kavramından bahsedilir. Kripto para piyasasında likidite; bir varlığın yani kripto paranın bir piyasada, sabit fiyattan satın alınma kolaylığını ve satılabilme yeteneğini işaret eder.
Kripto para borsasında, bir kripto para biriminin talep edilen fiyata, en kısa sürede satılması; o borsanın likiditesinin yüksekliğini gösterir.
Likidite Analizi Ne Demek?
Likidite nedir, likidite neyi ölçer, likidite neden önemlidir açıkladık. Peki, likidite analizi ne demek? Likidite analizi; bir firmanın kısa vadeli borçlarını ödeme gücünü oraya koyan, değerlendiren bir analiz yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Likidite oranları anlamına gelen rasyolar, likidite analiz yönteminde kullanılır. Kısacası; likidite analizi yapılarak bir işletmenin kısa vadeli borçları ödeme gücü değerlendirilmiş olur.
İlginizi Çekebilir: Borsada Stop Loss Nedir?