Trendyolda satış yapmak için günümüzde milyonlarca başvuru yapılmaktadır. Oluşturulan başvurular Trendyol’da satış yapmak için neler gerekli? sorusu oluşturur.
Günümüzde e-ticaret modeli kazanç elde etmek isteyenlerin başvurduğu temel yöntemlerden birisidir. En sık kullanılan e-ticaret sitelerinden birisi olan Trendyol da satış yapmak da bu yüzden ilgi çekicidir.
Her ne kadar e-ticaret yapmak adına farklı seçenekler olsa da Trendyol satış yapmak adına net olarak araştırılmaktadır. Zira burada alıcı yani müşteri potansiyeli diğer sitelere göre daha fazladır.
İlk defa Trendyolda satış yapmak adına başvuru yapacakların dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Trendyol’da satış yapmak için şirket kurmak gerekli mi? Trendyolda satış yapmak için neler gerekli?
İşte Trendyol satış yapmak adına izlemeniz gereken adımlar!
Sıfırdan Trendyol’da Satış Yapmak için Gerekenler Neler? Trendyol’da Satış Yapmak için Neler Gerekli?
Eğer daha önce ticaret alanında yer almadıysanız Trendyol satış yapmak adına önceden yapmanız gereken bazı aşamalar bulunmaktadır.
Ticareti sürdürebilir kılmak kadar doğru bir alanda Trendyolda satış yapmak ve kâr elde etmek adına bahsedilecek bu aşamalar oldukça önemlidir.

1- E-Ticaret Hakkında Bilgi Edinin
Daha önce ticaret dahi yapmayanların özellikle gençlerin günümüzde e-ticaret yapma hevesleri bulunuyor. Elbette imkânları dahilinde bu işe atılmamalılar fakat öncesinde bilgi edinmek gerekiyor.
En azından bir e-ticaret yapmadan önce hangi aşamalara dikkat edilir, pratik e-ticaret yolları neler, kâr oranı nasıl hesaplanır vs. gibi konulara netlik getirmek adına bilgilerinizi genişletmelisiniz.
2- Satış Yapacağınız Sektöre/Ürüne Karar Verin
Elbette Trendyolda satış yapmak adına öncelikle sektöre ya da ürüne karar vermelisiniz. Bunun için belirleyici birkaç unsur bulunuyor.
Bunlardan ilki Trendyol’da yer alan ürünlerin yoğunluğudur. Eğer çok yoğun bir alanda satış yapacaksanız işinizin biraz daha zor olduğunu söylemek gerekir. Çünkü rekabet oranı da buna bağlı olarak artacaktır.
Bunun dışında ürününüzün maliyet fiyatı da karar vermek adına etkili olacak bir unsurdur. Bu aşamada maliyeti ne kadar düşürebilirseniz o kadar iyi olacaktır.
3- Tedarikçinizi Belirleyin
Şayet Trendyol satış yapmak adına karar vereceğiniz ürünü siz üretmeyecekseniz, tedarikçi konusunda sıkıntı yaşamamanız gerekiyor.
Tedarikçiniz 7/24 ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyor olmalıdır. Bununla birlikte kesintisiz yardımı olması satışınızın sürekli olmasını sağlar.
Ticarete girdiğinizde göreceksiniz ki tedarikçilerin maliyet hesaplaması çok değişiklik gösteriyor. Zira Trendyolda satış yapmak adına ürün üzerinde KDV oranı, kategori komisyon kesintisi ve kargo fiyatını ekleyerek satış yapmanız gerekiyor.
Alıcının da cazip bulacağı bir fiyatlandırma yapmak adına minimum maliyetle ürün almak gerekir. Böylece kazanacağınız kâr oranı da artış gösterir.
4- Trendyol’da Satış Yapmak için Şirket Kurmak
Ticaret ve e-ticaret alanında vergilendirmeye dahil tutulmak ve Trendyol’da satış yapmak adına şirket kurulması gerekir.
Şirket kurulumu için birden fazla şirket türü bulunur. Ancak bireysel şirket kurmanız bile yeterli olacaktır. Üstelik bunun çok zor aşamalar bulunmamaktadır.
Kendinize ait bilgileri ve evrakları topladıktan sonra şirket başvurunuzu yapıp kurabilirsiniz.
5- Trendyol’da Dükkan Açmak
Trendyolda satış yapmak adına kararlıysanız önce bir dükkan açmanız gerekiyor. Bunun için izlemeniz gereken yollar Trendyol tarafından size belirtilmiştir.
Fakat başvuru öncesi şirketinizi açmanız gerekiyor. Zira site üzerinde sizden genel anlamda şirket bilgisi istenecektir.
Başvuruda bulunmak adına https://partner.trendyol.com/onboarding/satici-formu sitesine giriş yaparak girmek istediğiniz alanı belirlemeli, gerekli evrakları yüklemelisiniz.
Trendyol’da Şirket Olmadan Satış Yapmak mümkün mü? Trendyol’da Satış Yapmak için Şirket Olmak Şart mı?
Günümüz şartlarında şirket sahibi olmadan Trendyolda satış yapmak mümkün değildir. Çünkü öncelikle satış yapabilmek adına Trendyol’da dükkan açmanız gerekiyor.
Dükkan açmak adına ise fatura kesebilme yetkisi sizden aranacaktır. Bahsedilen bu yetkiyi elde edebilmek ülkemizde şirket kurulmasıyla mümkündür.
Her durumda da şirket kurmanız işinizi gerçekleştirmenizi sağlar. Aksi halde Trendyol satış yapmak adına size yetki vermeyecektir.

Trendyolda Satış Yapmak Adına Merak Edilen Diğer Sorular!
İlk defa e-ticaret yapacaklar ya da ilk defa Trendyolda satış yapmak adına adım atacakların merak ettiği sorular elbette bununla sınırlı değildir.
Trendyol da satış yapmak adına merak edilen diğer sorular ve cevapları şu şekilde yer alıyor!
1- Trendyol Dükkan Açma Maliyeti Ne Kadar?
Ülkemizdeki diğer e-ticaret sitelerine nazaran daha çok tercih edilen ve kullanılan Trendyol, dükkan açma sırasında da kolaylık sunmaktadır.
Site üzerinde dükkan açmanız için herhangi bir ücret ödemesi yapmanız gerekmez. Ücretsiz şekilde kendinize ait bir dükkan oluşturabiliyorsunuz.
2- Trendyol’da Satış Yapmak Karlı mı?
Şikayet sitelerinde Trendyol’da satış yapmak adına olumsuz yorumlar görebilirsiniz. Fakat bir taraftan da kâr elde etme konusunda oldukça iddialı olan farklı satıcılar bulunur.
Burada aslında kişinin sahip olduğu ticaret zekası ve planlaması devreye girecektir. Planlamanız doğrultusunda kâr oranınızı belirleyecek olan sizlersiniz.
Öncelikle daha önce belirtildi fakat tekrar değinmekte fayda var. Trendyol satış yaptığınız ürünün bulunduğu kategoriye bağlı olarak bazı kesintiler yapar. Buna komisyon kesintisi denir.
Örneğin giyimde bu oran %20 iken bebek ürünlerinde %18 olabilmektedir. Her kategorinin kesinti oranını dükkan açımı sırasında verilen sözleşmede inceleyebilirsiniz.
Trendyol’un bizzat yaptığı kesinti dışında devlet tarafından KDV oranına bağlı olarak da kesinti yapılır. Üzerine bir de site içerisindeki kargo bedeli tarafınıza yansıtılacaksa tüm bunları düşünerek hareket etmelisiniz.
Buraya kadar anlatılanların hepsi kârınızı almanız değil, maliyetinizi karşılamak adına yapacağınız fiyat düzenlemeleri olmalı. Tüm bunların üzerine bir de kâr oranınızı belirleyerek satış yapacağınız ürünün satış fiyatını belirlemelisiniz.
Eğer öncesinde yapılacak kesintiler hakkında bilginiz yoksa ay sonunda Trendyol tarafınıza bir kargo bedeli faturası kesecektir. Bu gideri ürün satışından karşılaşmazsanız ekstra zararınız olacaktır.
Kabaca örnek vermek gerekirse bir ürünü 100 TL’den aldığınızı düşünelim. %18 KDV oranına bağlı olarak ürün 118 TL olacaktır. Üzerine sahip olunan komisyon bedelini de eklemelisiniz. Bunun da ürün kategorinize bağlı olarak %10 olduğunu düşünelim.
Bu durumda 118 + 11,8 TL eklenerek = 129,8 TL olacaktır. Eğer ürününüz satıcılar karşısında kargo bedava şekliyle görülüyorsa bu aşamada kargo bedeli size yansır. Ortalama bir kargo bedeli 20 TL kabul edilirse ürünün son fiyatı 149,8 TL olur.
Yalnız burada uyarıda bulunmak gerekiyor. Buraya kadar Trendyolda satış yapmak adına hesapladığınız tüm ücretler maliyetiniz yani gideriniz ile alakalıdır. Daha kâr oranını eklenmemiştir. Üzerine son olarak bir üründen 10 TL kar elde edeceğinizi düşünürsek siz bu ürünü en az 160 TL fiyatıyla satmanız gerekir.
Aksi durumda ürün satışından bırakın kâr elde etmeyi zarar bile alabilirsiniz.
3- Trendyolda Satış Yapmak Ücretli mi?
Trendyolda satış yapmak diğer sitelere göre bazı avantajları da beraberinde getiriyor. Her şeyden önce kişilerin bu alana girmesi için siteye herhangi bir ödeme yapması gerekmiyor.
Yalnız öncesinde bir şirketiniz yoksa Trendyol satış yapmak adına şirket zorunluluğu getirdiğinden şirket kurma aşamasında giderleriniz olabilir.
Bahsedilen bu giderler dışında ürünleri temin etme ve paketleme durumları da olacaktır. Ancak tüm bunlar Trendyol’dan bağımsız her halukarda oluşacak maliyetlerdir.

4- Trendyol’da Satış Yapmak için Gerekli Belgeler
Tahmin edildiği üzere Trendyol üzerinde yer almadan önce siteye yüklenmesi gereken bazı evraklar mevcuttur. İşte gerekli evraklar:
- Kimlik bilgileri,
- Cep telefon numarası,
- Güncel e-posta adresi,
- Satışı gerçekleştirilen ürünün kategori bilgisi,
- Şirket türü,
- Vergi numarası,
- Yaşanılan il ve ilçe bilgisi,
- Varsa referans kodu ( zorunlu değil.)
İlginizi Çekebilir: E-Ticaret Siteleri için ETBİS Kayıt Zorunluluğu Var mı (9 Soruda ETBİS)