KOL-Ticaret hayatımıza yeni giren e-ticaret unsurlarından biri… Koronavirüs hayatımıza hızlı bir şekilde girerek pek çok alışkanlığımızı da değiştirdi. Alışveriş merkezlerinde saatlerce yapılan alışverişler, çarşı pazar dolaşarak seçilen ürünler yerini çoğunlukla internetten alışverişe bıraktı. Yani e-ticaret’e.
Peki e-ticaret cephesinde neler oluyor? Son günlerde adını sık sık duyduğumuz KOL-ticaret neyi ifade ediyor? Gelin tüm bu soru işaretlerinizi birlikte yanıtlayalım…
KOL-Ticaret Nedir?
Öncelikle KOL’un açılımı nedir, bunu incelemekle başlayalım. KOL, Key Opinion Leader şeklinde isimlendirilen canlı yayın satışlarını temsil ediyor. Canlı yayın sırasında satış gerçekleştiren fikir önderlerinin ortaya attığı KOL-ticaret trendi e-ticarete yeni bir soluk getirdi. KOL-ticaret sayesinde yalnızca bir dakikada bile yüzlerce ürün satışı yapabiliyor.
İlk olarak Asya’da gündem olan bu yeni trend, tüm dünyanın gündemine oturdu. Son birkaç yıldır e-ticaret sektörünün çok konuşulan konularından biri, canlı yayında gerçekleştirilen satışlar.
Asya’da ortaya çıkan ve devasa bir pazar payına sahip olmayı başaran canlı yayında satış uygulaması, son dönemlerde Türkiye’de de popüler olmaya başlayarak pek çok insan tarafından kullanılmaya başlandı.
TOBB E-ticaret Meclis Üyesi olan aynı zamanda Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, sosyal medyada yapılan satışlar dışında sık kullanılan pek çok e-ticaret sitesinde yer alan canlı yayın satış modelinin artık başlı başına bir pazar meydana getirdiğini belirtiyor.
Ayrıca e-ticaret firmalarının kullandığı ya da sosyal medya platformlarında bulunan canlı yayın uygulamaları sayesinde dünyanın dört bir yanında gün içerisinde milyonlarca satış gerçekleştiriliyor.
Birçok Asya ülkesinde açtıkları canlı yayınlarla eş zamanlı satış yapan ve bundan dolayı da Key Opinion Leader (KOL) yani Fikir Önderi şeklinde bir unvan kazanan isimler bulunuyor. Bu kişiler, canlı yayınları devam ederken reklamını yaptıkları ürünlerin özelliklerini anlatarak yani ürün tanıtımı yaparak çok kısa süreler içerisinde binlerce ürün satabiliyorlar.
Cenk Çiğdemli, bu yeni trendin son derece samimi bir ambiyansı bulunduğunu söyleyerek KOL-ticaretin geleceğin e-ticareti olacağını düşündüğünü belirtiyor.
Yalnızca Birkaç Dakikada On Binlerce Ürün Satışı Yapılıyor
Kol-Ticaret’te yüklü miktarda satışlar yapıldığını da söyleyen Cenk Çiğdemli, bunu bir örnekle açıklıyor:
“Tanınmış bir seyahat acentesinin internet sitesinde şirketin CEO’su olan James Liang’ın açtığı birkaç saatlik bir canlı yayın sayesinde yaklaşık 10 milyon dolarlık ürün satışı gerçekleştirilmişti.”
Çiğdemli, bunun gibi birçok örneğin bulunduğunu belirtiyor ve örneklere bir yenisini ekliyor:
“Dong Mingzhu’nun yöneticisi olduğu ev aletleri satan bir firmanın da yine aynı şekilde birkaç saatlik bir canlı yayın sayesinde ortalama 40 milyon dolarlık ciro yapması da bu durumun güzel örneklerinden biri. Bu kez rotamızı Çin’e çeviriyoruz. Birçoğumuzun ruj için açtığı canlı yayınlarıyla tanıdığımız Li Jiaqi de yalnızca birkaç dakikada tanıtımını yaptığı ruju on binlerce insana satmıştı.”
Uygulamaların ve internet bağlantılarının kalitesinin de iyileştirilmesiyle Kol-Ticaret trendinin hayatımıza daha fazla gireceğini söyleyen Çiğdemli, bu satış modelinin özellikle tekstil kategorisi ürünlerinde ve hızlı tüketilmesi gereken malzemelerde son derece etkili bir yöntem olacağını da vurguladı.
Çiğdemli, KOL-ticaretin elbette ticaretin her dalında kullanılabileceğini ancak tekstil, hızlı tüketim malzemeleri, tesettür ya da ayakkabı gibi canlı yayında ürün denemesi yapmaya imkan sağlayan kategorilerde, bu yeni ticaret şeklini daha farklı bir boyuta taşıyabileceğini ifade ediyor.
Ayrıca KOL-ticaretin tek avantajı canlı yayında yapılan satışlarla da sınırlı değil. Firmaların kendi internet sitelerinde yaptıkları canlı yayınlar sırasında gerçekleştirdiği satışların site trafiğini de arttıracağını böylelikle ziyaretçi etkileşiminde ciddi artışlar görüleceğini de söyleyebiliriz.
Bunun dışında canlı yayın satışları için özel olarak hazırlanan kampanyalar ve indirimler de satışların artmasında önemli bir rol oynuyor. İnsanların canlı canlı gördükleri ürünleri satın alması, genel anlamda online alışveriş sektörüne duyulan güveni de arttırıyor.
Ürün İadesi Oranını Büyük Ölçüde Azaltıyor
Canlı yayında gerçekleştirilen satışların, ürün alıcıları için de oldukça bir pratik bir deneyim olduğunu belirten Cenk Çiğdemli, KOL-ticaret denilen bu satış modeli hakkında merak edilen farklı noktalara da değindi.
Yayın sırasında sayış yapmak her şeyden önce işletmenin hitap ettiği kitleyi arttırıyor. KOL-ticaret müşteriler ve e-ticaret işletmeleri için son derece kullanışlı ve pratik bir satış yöntemi.
Canlı yayında yapılan satışlarda eş zamanlı olarak ürün tanıtımı gerçekleştirilebildiği için ürünleri satın almak isteyenler ürünü hem 3 boyutlu şekilde görebiliyor hem de daha detaylı inceleme sağlayabiliyor.
Bu sayede müşteriler, reklamı yapılan ürünlerin nasıl kullanıldığını, dokusunu, büyüklüğünü her açıdan inceleyebildiği ve görebildiği için bu yolla yapılan satışlarda ürün değişimi veya iade oranı son derece az.
E-ticaret firmalarının en muzdarip olduğu konulardan biri olan ürün iadesi, hem ekstra kargo işlemleri hem de ürünün hasar görme ihtimali gibi olasılıklar yüzünden işletmeleri zor durumda bırakabiliyor.
KOL-ticaretin işletme tarafında belki de en büyük avantajı ürün iadelerinin çok az seviyelere inmesi diyebiliriz. Ayrıca satışı canlı yayında gerçekleştirilen ürünlerin fotoğraf çekimi, stüdyo, video çekimi ve montaj gibi masraflarının olmayışı da işletmeler için KOL-ticareti cazip bir hale getiriyor.
Ürünlerin her açıdan fotoğraflanması için stüdyo kiralanması, video çekiminin gerçekleştirilmesi için kamera ekipmanlarının alınması veya fotoğrafları ve videoları düzenlemek için saatlerce vakit harcamasına gerek kalmadan sadece bir akıllı telefon yardımıyla satışları kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar. Çiğdemli, Ticimax’ın güncel olarak geliştirdiği canlı yayın paketinin oldukça ilgi görmeye başladığını da ekledi.
KOL-Ticaret ve Kilit Fikir Liderleri
Key Opinion Leader yani kilit fikir liderleri anlamına gelen KOL kavramının, Asya’da ortaya çıkmış ve özellikle Asya pazarında popüler dijital mecralarda karşılaştığımız yeni bir trend olduğunu söyleyen Goinn Türkiye Ülke Müdürü olan Baran Gürcan, bu yeni e-ticaret trendi ile ilgili konuştu.
Gürcan, KOL-ticaretin işletmelerin canlı yayınlarına müşteri adaylarının katılarak tanıtımı yapılan ürünler hakkında istedikleri soruları sorabileceği ve eş zamanlı olarak da sorularına yanıt bulabilecekleri bir e-ticaret modeli olduğunu belirtti. Bu satış modelinin özellikle Kore, Filipinler, Çin gibi ülkelerde sıklıkla kullanıldığından bahseden Gürcan, bulunan her KOL’un tüm sosyal mecralarda kendi özel varlığı bulunduğunu ifade etti.
Ayrıca Çin’deki Xiahongshu, TikTok, Weibo, WeChat gibi dijital platformlarda yer alan KOL’lerin, son günlerde oldukça popüler bir hale gelen influencer dünyasından çok daha geniş ve organize bir biçimde çalıştığını da ekledi.
Baran Gürcan, 2020 yılının Haziran ayı verilerine göre, Çin’de internet kullananların yaklaşık %32’sinin (310 milyon insan) bu yeni ticaret modelini benimsediğini ve canlı yayın satışlarından alışveriş yaptığını belirtti. 2021 yılının sonunda bu sayının yaklaşık 500 milyon insana ulaşmış olduğunu düşünürsek, KOL-ticaretin tam 3 yılda ciddi bir başarı elde ettiğini söyleyebiliriz. Çin’de yapılan tüm dijital satışların içerisinde KOL-ticaretin payı, 2019 yılında %5 iken, 2020 yılında iki katına çıkarak %10 olmuştu. 2021 yılını da yaklaşık %15 pay oranıyla kapatan bu yeni ticaret modelinin gelişimi katlanarak artacak gibi görünüyor.
Abonelik Satışlar için de Kullanışlı Olabilir
Asya pazarına baktığımızda yapılan satışların büyük bir çoğunluğunun ayakkabı, kıyafet, kozmetik, çanta, kişisel bakım ürünleri, elektronik aletler, dekorasyon ürünlerinin ve taze yiyeceklerin oluşturduğunu görebiliyoruz.
Satış oranları çok yüksek olan bu ürün kategorileri dışında KOL-ticaret sayesinde abonelik modeli hizmetlerinin de satışının yaygınlaşabileceğini söyleyen Gürcan, abonelik satışlarının bu yöntem sayesinde artış göstereceğini de düşündüklerini belirtti.
Daha önce herhangi bir üyelikleri bulunmayan dijital platforma üye olmak isteyen ancak tereddütleri olan kişilerin veya sağlıklı bir yaşam için başlamak istedikleri spor salonuna karar veremeyenlerin bu canlı yayın satış modeli sayesinde daha rahat bir şekilde doğru kararı vereceğine inanıyoruz.
Bunun gerçekleşebilmesi için ise alanlarında uzman kanaat önderlerinin satılmak istenen ürün hakkında reklam yapmanın ötesinde, ürünlerin veya hizmetlerin kullanım şekilleri, alternatifleri ve ürünü kullanırken deneyimledikleri hakkında müşterilerle gerçek bir etkileşim halinde olması gerekiyor.
İşletmeler, kullanıcıların ürünün internet sitesinde bulamadığı kullanım yöntemleri ve ürün hakkında bilgileri birer deneyim halinde canlı yayını izleyenlere aktarmalıdırlar. Vardığımız bu nokta aslında farklı bir hipotezi de doğrular nitelikte. O da, artık günümüzde kullanıcıların hizmet ya da ürün alışverişi yapma kararını yaşayacakları deneyimleri göz önüne alarak verdikleri yönünde.
KOL-Ticaret “Fotoğrafları Yeterli Bulmayanlar için Geliştirildi”
Canlı yayında ürün satışı, aslında çok da yabancı olduğumuz kavram değil. Sadece onu bu ismiyle tanımıyoruz da denebilir. Geçmiş yıllardan beri var olan Tv Shopping adıyla hayatlarımıza giren isminden de anlaşılacağı üzere televizyonlarda ürün satışı yapılan programlardan oluşuyordu.
Uzun yıllardır tüketiciler tarafından ilgi görülen bu programların yayın politikası yalnızca reklamını yaptığı ürünü satmaktı. Televizyon kanallarında canlı yayında ürün detaylı bir şekilde anlatılıp, tanıtımı yapılır ve ekranda yer alan telefon numarası ile de ürün siparişi verilirdi.
Aslında benzer fikirlerden oluşmuş canlı yayın satış modeli yalnızca platform değiştirmiş durumda. Artık akıllı telefonlardan rahatlıkla erişebildiğimiz sosyal mecralarda gerçekleştirilen bu e-ticaret satışları 2019’dan beri aktif bir şekilde varlığını sürdürüyor. E-ticaretin giderek daha da yaygınlaşması ve hatta ticaret sektörünün büyük çoğunlukla dijitalleşmesiyle beraber insanların internetten alışveriş yapma fikrine ısınmaya başladığını görüyoruz.
Ancak e-ticaretin yaygınlaşması da bazı sonuçları doğurdu. İnsanlar artık ürünlerin fotoğraflarını ve açıklamalarını yeterli bulmamaya başladı, bu da canlı yayında satış yapma fikrini destekleyen bir diğer husus oldu.
Canlı yayında sabit fiyatlara sahip ürünlerin satışı yapılabildiği gibi açık arttırma ile de KOL-ticaret gerçekleştirilebiliyor. Bu durumun en güzel örneklerinden biri Alibaba’nın tam da bu amaçla tasarlanmış uygulaması TaoBao. Ayrıca birçok e-ticaret ortamı ile entegrasyonu sağlanabilen LiveScale gibi birçok yazılım da KOL-ticaret kavramına dahil olarak canlı yayında satışı yapılabilen ürünler arasında yer alıyor.
E-ticaretin devleşmiş ülkelerinden olan Çin’de ilk defa 2017 yılında çıkan live shopping, yalnızca iki yıl içerisinde tam 67 milyar dolarlık ciro yaparken 2022 yılında bu rakamın 450 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.
Canlı yayın satışında belirsizlik oranı diğerlerine göre daha yüksek olan makyaj malzemeleri, aksesuar ve giyim gibi ürünlerin satışı çok daha büyük hacimlerde olabiliyor. Son dönemlerde Amerika Birleşik Devletleri’nde de KOL-ticaretin yaygınlaşmaya başladığını gözlemliyoruz. Dünyanın dört bir yanında giderek büyüyen bu yeni trendin önünün son derece açık olduğunu söyleyebiliriz.
30 Dakikada 145 Milyon Dolar: Bay Ruj
Tiktok’ta birçoğumuzun tanıdığı bir isim: Austin Li, bilinen adıyla Bay Ruj. 40 milyondan fazla takipçiye sahip olan bu KOL (kanaat önderi) açtığı canlı yayında yarım saat içerisinde tam 138 farklı ruju deneyerek ciddi bir satış oranına imza attı: 145 milyon Dolar.
Yeni yeni gelişen bu satış modelinin gücünü inkar etmek doğru olmaz. Softtech Çin’in CEO’su Onu Yavuz, KOL-ticaretin ülkemizde de popülaritesini arttıracağına inandığını söyledi. Yavuz, Türkiye’de bu tür yeniliklere açık olanlar için desteklemek için hazır olduklarını da vurguladı.