Zafer Kalkınma Ajansı TR33 bölgesi olarak bilinen Afyon, Kütahya, Manisa ve Uşak illerine yönelik hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. Ajans faaliyetleri Planlama, Proje destekleme ve izleme, Proje geliştirme ve Yatırım şeklinde 4 ayrı grupta sınıflandırılabilir. Bu gruplar üzerinde programlar oluşturan Zafer Kalkınma Ajansı bölgelerin gelişmişlik düzeyini arttırmakta ve ihtiyaç duyulan alanlarda etkin bir şekilde çözümler sağlamaktadır.

Zafer Kalkınma Ajansı Nedir?
Yazımızda Zafer Kalkınma ajansı nedir ve ne gibi çalışmalar yürütür konularına kapsamlı bir şekilde yanıt vereceğiz. Zafer Kalkınma Ajansı 2021 yılı içerisinde yaklaşık 25.5 milyon TL’lik bir bütçe ayırdı. Ajans Genel Sekreteri olarak görev yapan Veli Oğuz yapmış olduğu açıklamada bu bütçenin yaklaşık 24.3 milyonunun Mali Destek Programı, kalan 1.2 milyonun ise Teknik Destek Programı için ayrıldığını bildirdi.
Ayrıca ajans bu programların dışında hedef kitlenin KOBİ’liler olduğu bir destek programı oluşturmayı da planlıyor. Dijital dünyanın gerekliliğine göre şekillendirilecek kurumsal ve teknik bir kapasitenin oluşturulmasını hedefleyen ajans, programı hayata geçirmesi halinde 750 bin TL bütçe harcamayı düşünüyor.
Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz 2021 yılında alternatif turizm sektörünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının planlandığını, bölgenin turizm altyapısının geliştirilmesi ve destinasyonunun sağlanabilmesi için bu alanda da bir şeylerin yapılması gerekliliğini vurguluyor. Bu noktada kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların başvuru yapabileceği bir Mali Destek Programı oluşturularak, yaklaşık 20 milyon TL’nin kullanılacağı proje desteği çağrısında bulunulacak.

Zafer Kalkınma Ajansı Proje Örnekleri
Zafer Kalkınma Ajansı proje örnekleri incelendiğinde Fizibilite ve Teknik Destek Programlarının da yer aldığı görülüyor. Buna göre 2021 yılında 1.6 milyon TL Fizibilite desteği ve 1.2 milyon TL bütçeli Teknik destek programı ilan edilecek. Ajans ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası tüm fonları takip ederek, proje oluşturmaya özen gösteriyor.
Bölge paydaşları da bu fonlara yönlendirilerek, paydaşların teknik destek görmesi sağlanabiliyor. Bu kapsamda 2020 yılında Zafer Kalkınma Ajansı koordinasyonu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bünyesinde bulunan Rekabetçilik ve Yenilik Operasyonel Programına birbirinden farklı projeler sunuldu. İnceleme sonucunda ise bölgeyi ilgilendiren 11 farklı projeye destek sağlanacağı belirtildi.
Destek sağlanacak projelerden bir tanesi, Afyonkarahisar’ı yakından ilgilendiriyor. Ulusal Sıfır Atık Projesini Destekleme ve Gıda Atık Yönetimini Geliştirme adı verilen bu projeyle, gıda zincirinde yer alan tüm paydaşların gıda artığı hakkında farkındalığının arttırılması hedefleniyor. Bu proje için kullanılacak toplam bütçe ise 170 bin TL olarak belirlendi.