Trakya Kalkınma Ajansı Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerini kapsayan proje ve faaliyetleri yürüten kuruluş olma özelliği taşır. 2009 yılının Aralık ayında oluşturulan bu kurum, bölgenin kalkınabilmesi adına çalışmalar yürüterek stratejik bir yaklaşım sergiliyor.
Ajansın esas amacı bilgiyi doğru kullanarak, kaynaklara etkin yer vererek, bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak ve gelişim sürecini hızlandırabilmektir. Sivil, kamu, özel ve üniversite kurumları ile iş birliği yapan ajans yalnızca ekonomik açıdan değil sosyal açıdan da kalkınmayı amaçlamaktadır.
Trakya Kalkınma Ajansı Destekleri
Trakya Kalkınma Ajansı destekleri, 2020 yılında bu üç şehrin kalkınmasını sağlayan nitelikte olmuştu. Ajans 2021 yılı itibariyle bu desteğini sürdürebilmek adına, 23 milyon 480 bin TL’lik bir bütçe oluşturdu. Özellikle yıl içerisinde proje teklif çağrısında bulunacakları ve bunun için ortalama 6 milyon TL’lik bir bütçe oluşturdukları bildiriliyor.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin 2021 yılında Teknik Destek programı için 1 milyon, Fizibilite Destek Programı için 1 milyon TL’lik bütçe oluşturduklarını belirtti. 2021 yılı içerisinde ağırlıklı olarak Güdümlü Projelere yer verilmesi planlanıyor. Bütçenin yaklaşık 16 milyon 640 bin TL’lik bölümü Güdümlü Projeler için kullanılacak.
Ayrıca 16 milyonluk bütçenin 12 milyonu Ajans tarafından temin edilecek. Mahmut Şahin vereceği destek projelerinin bu yönde olacağını belirtirken, Fizibilite Programları için oluşturdukları bütçeyi gerek olması durumunda 3 milyon TL’ye çıkarabileceklerini de duyurdu.
Trakya Kalkınma Ajansı Proje Örnekleri
Trakya Kalkınma Ajansı proje örnekleri için oluşturdukları bütçeye SOGEP ve AB fonları ile elde edilen hibe miktarlarını dahil etmiyor. Mahmut Şahin, bu hibelerin dahil edilmesi durumunda bütçenin 23.5 milyon TL’nin çok daha üstüne çıkabileceğini belirtiyor. Ajans 2021 yılı içerisinde Turizm, imalat sanayi, tohumculuk gibi konulara ağırlık vermeye hazırlanıyor.
Özellikle bu sektörler üzerindeki ihtiyaçlar belirlenerek Fizibilite, Teknik, Finansman ve Güdümlü Proje Destekleri oluşturulacak. Ajansın oluşturacağı tüm programlar için hedef grubunda ise sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimleri, kamu kuruluşları, birlik ve kooperatifler yer alıyor.
Mahmut Şahin 2021 yılı içerisinde verimlilik danışmanlığı ve analize yönelik olarak işletmelerin yararlanması aracılığıyla bir proje oluşturduklarını ve bu projenin AB projesi olduğunu kaydetti. AB projesi olarak anılan projenin Trakya Kalkınma Ajansı için getirisi ise 26 milyon TL. Bu rakamın 2021 yılı içerisinde Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli bölgelerinde kullanılması planlanıyor.