Turquality diğer bir adıyla markalaşma, Türk ve kalite kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşurken, Turquality projesi ise bunu sağlayan ve geliştiren uygulamalar demektir. Devlet tarafından dünyada desteklenen ilk markalaşma sistemi olarak bilinmektedir. Proje işleyişi yönüyle ürünün pazarlanmasından, satış sonrasına kadar ki tüm alanı kapsamaktadır. Burada önemli olan Türk mallarının kullanılmasına teşvik edilmesidir.
Turquality Ne Demek?
Turquality , Türk malı ürünleriyle kaliteli ve sağlam marka imajıyla, devlet desteği de alarak gerçekleştirilen markalaşma programıdır. 2000’li yıllarda başlamış hızla gelişme göstermiştir.
Turquality Projesinin Tarihçesi Nedir?
Türk malıyla devlet destekli markalaşma projesi, ilk defa tekstil ve hazır giyim sektörüyle 23 Kasım 2004 yılında ön plana çıkmıştır. Daha sonra sistemini genişleterek, Markalaşma Yol Haritası’ ve Turquality Stratejik Planı’ programlarıyla büyümeye gidilmiştir. Farklı alanlarda da geliştirilmeye çalışılan proje de başvuru yapmak isteyen firmalar, Turqulity alanında kaliteli destek sağlayan firmalarla anlaşma yoluna gitmektedir.
Gerçekleştirilen Strateji Planlama Toplantısı ile şirketler Turquality projesi, için farklı sektörlerde de yer alma kararı almıştır. Dayanıklı tüketim malları, kuyumculuk gibi yeni sektörlerin Türk malı kalitesi ve adıyla yurt dışında pazarlanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.
Turquality Projesi Ön Koşulları Nelerdir?
Projeye başvuru için iki ön koşulu bulunmaktadır. Turquality başvuru için,hangi marka ile işlem yapılmak isteniyorsa o markanın Türkiye’de tescillenmiş olması gerekmektedir. İkinci ön koşul ise yurt dışında işlem görecek markalardan en az bir aynı markanın tescili istenmektedir. Proje markalaşma yönünden şirketler açısından önemli bir faktörü oluşturmaktadır. Birçok amacı içermektedir.

Turquality Projesi Başvuru Süreci Nasıl İşler?
Turquality programı kapsamında projeye başvurmak isteyen firmaların gerekli koşulları yerine getirip getirmediği kontrol edilir. Uygun koşulları sağlayan firmalardan ön değerlendirme seti formunu doldurmaları istenir. Firma bu formda gerekli puanı alabilirse ön inceleme süreci başlatılmış olacaktır. Değerlendirme raporu hazırlanarak hangi marka üzerinde işlem sağlanacaksa Stratejik İş Planı hazırlanıp T.C Ekonomi Bakanlığına sunulur. Bununla birlikte Turquality başvuru süreci başlamış olacaktır.
Turqulity Projesinin Amacı Nedir?
Turquality programı ile asıl amaç markalaşma yoluyla Türk malını dünyaya açarak, ürünün pazarlanmasından satış sonrası süreçte müşteri memnuniyetine kadar ki tüm süreci ele almaktır. İşletmenin marka imajının korunması ve geliştirilmesi ile ayrıca tanıtılması ile potansiyel müşterilerin dışında yeni müşteriler ile anlaşılabilecektir.
Turquality Mevzuat Nedir?
Turquality mevzuat, Türk malı ürünlerin yurt dışında markalaşarak, Türk malı imajının yerleştirilmesi ve Turquality Projesinin sağladığı destekleri içermektedir. Bu mevzuatla birlikte devlet destekli Türk malı tanıtımı ve pazarlaması gerçekleştirilecektir.
Turquality Alan Firmalar Nelerdir?
Turquality programıyla birlikte bu projeye dahil olarak mallının tanıtılması için destek alan şirketlerin sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. 2006/4 sayılı tebliğiyle 165 adet firmanın 176 adet markası bu destek programından faydalanmaktadır. 2015/9 sayılı tebliğiyle ise 17 adet firmanın 17 markası bu projeden destek alarak şirketlerini büyütmektedirler.
Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş, Aselsan Elektronik San. Ve Tic. AŞ gibi büyük firmalar bu proje kapsamında destek alan önemli şirketlerdendir.
Turquality Destekleri Nelerdir?
Turquality destekleri pek çok sektörde, bir çok firmaya ihtiyaç duyduğu girişim desteği ve imkanı sağlamaktadır. Bu oran %50 oranında ve 5 yıldır.
Marka programını kapsayan destekler ise, %50 oranıyla 4 yıl desteklenmektedir.
2006/4 sayılı tebliğe göre, şirketin patenti, marka tescili, Franchise kira desteği gibi bazı destekleri kapsamaktadır.
2564 sayılı kararla destekler, ürünün markasının korunması, ürünün tanıtılması, pazarlanması, pazar araştırmalarının yapılması ve yurt dışı pazar bulma gibi destekleri kapsamaktadır.
Yönetici Geliştirme Programı Desteği ile, şirkette profesyonel yönetim düzeyinin ve şirketin etkinliklerinin arttırılmasına yönelik gerçekleştirilen destekleri kapsamaktadır.
Gelişim Yol Haritası Desteği ile şirketin yol haritası belirlenerek küresel sektörde gelişmesi sağlamaktadır. Bu konuda 7 firma Turquality destek programında danışmanlık yapmaktadır.
Vizyon Semineri Desteği ile şirket içerisinde bütün çalışanları kapsayan seminer vermektedir. Seminerde markalaşma yolunda, Türk malının daha da geliştirilmesi, yurt dışı pazarlarının bulunması, ürünün pazarlanması gibi süreçlerin nasıl profesyonel bir şekilde yürütüleceği aktarılmaktadır.
Turquality programı sağladığı desteklerle markalaşma yolunda, Türk malının tanıtılması ve pazarlanması ayrıca tescili rolüyle büyük bir görev üstlenmektedir.