Tarım bakanlığı teşvikleri 2022 yılında da halkımıza hizmet etmeye devam ediyor. Bu teşvikleri alabilmeniz için tabii ki bazı şartları taşımanız gerekiyor. Sunulan bu şartları taşıyan kişiler büyükbaş, küçükbaş, tarımsal ekipman ve sertifikalı tohum gibi bir çok konuda destek alabiliyor.
Bu yazımızda sizlere Tarım Bakanlığı Teşvikleri ne durumda, ödemeleri ne zaman yapılıyor, hangi şartları yerine getirmeniz gerekiyor gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. Lafı fazla uzatmadan konuya geçelim.
Tarım Bakanlığı Teşvikleri
Şimdi konuya girmeden önce tarımın öneminden bahsetmek istiyorum biraz… Günümüzde tarım ve hayvancılık ürünlerinde çeşitlilik oldukça azalmaya başladı. Hal böyle olunca da önemi yüksek olan bu alan için bir çok devlet teşvik ve hibeler vererek insanları sevk etmeye çalışıyor. Bence bu işleri yapan kişi atamızın da dediği gibi “milletin efendisidir”. Önümüzdeki yıllarda, uzun vadede tarım alanında iyi olan ülkeler kesinlikle çok önemli ekonomileri ellerinde tutacaklar. Bu noktada devletimizin sunmuş olduğu destekler tarımcılar için oldukça önemli. Gelinen noktada yavaş yavaş desteklerin artığını görmeye başlıyoruz. Yeterli mi? Bizce değil! İnşallah artırarak milletimizin efendilerine destek olmaya devam ederler.
Ülkemizde tarım alanında bir çok yenilik mevcut durumda. Faaliyetlerin kayıt altına alınması, kaliteli üretim, hayvanların hastalığının engellenmesi, verimlilik artırma çalışmaları gibi yenilikler bunlardan bazıları… Günler ilerledikçe devletimiz, teşvik ve hibelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Dediğimiz gibi inşallah daha fazla da artar. Son dönemde fiyatlarında oldukça artması tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlarımızı oldukça zora sokmuş durumda, bu noktada devlet desteği oldukça önemli hal alıyor. Zor durumda olan çiftçilerimizin de bilinçlenmesi gerekiyor aslında. Bir çok çiftçi devletin sunmuş olduğu bu teşviklerden habersiz. Kesinlikle bu teşvikleri onlara öğretmeli ve almasını sağlamalıyız. Bu işlerle uğraşmayan vatandaşlar olarak bizimde görevimiz bu bence.
Tarım bakanlığı teşvikleri konumuzun ilk başlığı mazot, gübre ve toprak analizi destekleri olacak.
Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği
Bu başlık altında devletimiz buğdaydan pamuğa, patatesten zeytine birçok üründe destek veriyor. Tarım bakanlığının web sitesinden başvuru sürecinizle alakalı bilgileri alabilirsiniz. Biz kısaca bahsedelim yine de birçok ürün için belirli bir mazot, gübre ücreti verilmekte. Bu ücretle masraflarınızı kısım karınızı ve verimliliğini artırabilirsiniz. Zam olması durumunda da yine devletimizin desteğini alabiliyorsunuz. İyi tarım faaliyetleriniz varsa belli ürünlerde 10-150 lira arası ücret alabiliyorsunuz. Aile işletmeniz varsa da dönüm başına 100 lira gibi bir ücret desteği alabiliyorsunuz.
Tabi bunlara başvurmak, bu teşviklerden faydalanmak için yapmanız gereken önemli şeyler var. Bunların başında da çiftçi kayıt sistemine kaydınız yapmak geliyor. Hemen anlatalım…
Tarım Bakanlığı Teşvik Şartları
Dediğim gibi ilk ve en önemli şart ÇKS şeklinde kısaltması yapılan Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt. Tabii bu kaydı yaparken de sosyal güvence sahibi olmamalısınız. Bunların yanı sıra kesinlikle düzenli gelir sağlayan herhangi bir iş yapıyor olmamalı, esnaflık yapmamalısınız. Kısacası sadece bu işle ilgileniyor olmalısınız. Aynı zamanda daha önce tarım kredilerinden yada tarım bakanlığı hibelerinden faydalandıysanız da tekrardan başvuru yapsanız dahi faydalanamıyorsunuz.
Kayıt yapabilmek için İl yada İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne gidip, gerekli belgeleri teslim edip başvuru yapabilirsiniz. Gerekli belgeleri internetten de bulabilirsiniz. İlerleyen günlerde bununla ilgili detaylı bir rehber hazırlayacağız sizler için..
Kayıt işlemlerinin ardından durumu sorgulamak için E-Devlet ‘den sorgulama yapabilirsiniz. Linki aşağıya bırakıyorum;
https://www.turkiye.gov.tr/ciftci-bilgileri-sorgulama
Hayvancılık Desteklemeleri
Tarım Bakanlığı Teşvikleri altında bu konuya değinmesek olmaz sanırım. Geçtiğimiz yıllarda bakanlık hayvancılığa olan desteklerin artırılacağını söylemişti. Bakalım neler var sizi bekleyen. Hemen bakalım;
Genç Çiftçi Projesi
Tam anlamıyla köye dönüşünü kesinleştiren genç çiftçilere teşvik amaçlı 30 Bin Tl veriliyor. Bu bağlamda başvurularınızı kısa bir sürede yapmanız gerekiyor, aksi taktirde yararlanamayabilirsiniz bu hizmetten. Aynı zamanda önceki yıllarda yapılan projelerle beraber hayvanların dağıtımına da hala devam ediliyor. Bu projenin detaylarını bir başka konuda anlatacağız.
Çoban Desteği
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre çiftçilerimiz için çoban istihdamı desteği de sağlanacak. Desteklemeden yararlanmak isteyen çiftçilerimiz, işletme olarak TÜRKVET’e kayıtlı şekilde en az 100 küçükbaş hayvan sahibi olmak zorunda. Bu şartları sağladığınız taktirde bu desteği alabileceksiniz.
Kovan ve İpekböceği Destekleri
Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan, en az 30 tane arılı kovanı bulunan arıcılar bu desteklerden faydalanabilecek. Aynı zamanda maksimum sınırda 1000 arılı kovan bilginiz olsun.
İpekböceği tohum desteğinden ise Kozabirlik yararlanabilecek. İl/İlçe müdürlüklerinden yada kooperatiflerden Kozabirliğe talepte bulunun. Daha sonra ücretsiz bir şekilde dağıtıma başlanacak.
Evet arkadaşlar, bu yazımızda elimden geldiğince sizlere tarım bakanlığı teşvikleri ‘ni açıklamaya çalıştım. Araya bir iki adet hayvancılık desteklemeleri serpiştirdim. Eksikler olabilir, güncelleyerek düzenlemeye çalışacağım. Aklınıza takılan, anlamadığınız, açık olmayan noktaları bu başlık altında yorum yaparak sorabilirsiniz. Hemen cevap vermeye çalışacağım. Başarılar dilerim!