Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illerinin kalkınmasını hızlandırmak ve gelişimini sürdürebilmek amacıyla oluşturulmuş bir kurumdur. 2008 yılında resmen kurulan bu ajans, 2009 yılı itibariyle resmen faaliyetlerine başlamıştır.
Orta Karadeniz Kalkınma ajansı bugün başarılı ve alanında uzman personelleri ile 4 ilin ihtiyaçlarını belirlemekte, analizleri doğrultusunda oluşturulan projelere birçok açıdan destek sağlayabiliyor.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Nedir?
Amasya, Çorum , Samsun ve Tokat illeri üzerinden kalkınma projeleri oluşturan kurum ya da kuruluşlar destek için, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı nedir faaliyetleri nelerdir konularını merak edebiliyor. OKA olarak da adlandırılan bu kurum 2020 ile 2021 yılları için oluşturmak istediği projeler kapsamında 30 Eylül 2020’de çağrıya çıktı.
Katma Değerli Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programını oluşturan kurum, bu program ile önemli bir kalkınma stratejisine hazırlanıyor. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Sekreteri İbrahim Ethem Şahin, organize sanayi bölgelerindeki sunulan hizmetin kalitesinin arttırabilmeyi hedefliyor.
Bu amaç doğrultusunda kaynak verimliliğin arttırılabilmesi ve OSB’lerin yatırımcılar için cazibesinin artmasını sağlayabilmek için program oluşturulacak. Bu program için oluşturulan 23 milyon TL’lik bütçe, hedef kitle olan OSB’ler için kullanılacak.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Proje Destekleri
İbrahim Ethem Şahin Orta Karadeniz Kalkınma ajansı proje destekleri adı altında Fizibilite desteği ve Teknik destek oluşturmayı da hedefliyor. OKA Ajansı 2021 yılı için Katma Değerli Üretim ve İhracat SOP, Sağlık Endüstrisinin Geliştirilebilmesi SOP ve son olarak Kültür ve Doğa Turizmi Ekseninde Şehirlerin Markalaşması olmak üzere 3 farklı program oluşturacak.
Ajans Genel Sekreteri Şahin 2021 yılında Uygulamalı İhracat Danışmanlığı Programı oluşturarak, hiç ihracat yapmamış 20 firmaya destek sağlayacaklarını da söyledi. Böylece ajans yeni ihracatçı firma sayısının ve rekabetin arttırılabilmesi mümkün olabilecek. Yine bu SOP başlığı altında Tasarım Eğitimi, Ar- Ge, Atölye Çalışması, e- İhracat Uygulamaları, İşletme Danışmanlığı, Sertifikalı Dış Ticaret Personeli gibi danışmanlık programları da oluşturulacak.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Çorum OSB’de 2021 yılının ilk aylarında kaynak verimliliğini ön planda tutarak Enerji Verimliliği, Atölye Çalışmaları ve Kaynak Verimliliği uygulamaları da oluşturmaya başlayacak. Bu uygulamalar sayesinde ise bölgenin enerji verimliliğinin büyük ölçüde sağlanabilmesi amaçlanıyor.