Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya ve Karaman bölgesindeki kalkınmayı destekleyen kuruluşlardan bir tanesidir. 26 ajanstan biri olan MEVKA, 2009 yılından bugüne dek kapsamlı bir hizmet sunuyor.
MEVKA bölgedeki gelişmişlik düzeyini artırarak, çeşitli konularda raporlar hazırlamakta ve bu raporlara yönelik kalkınma stratejileri düzenlemektedir. Farklı proje içerikleri oluşturan ajans sayesinde bölgenin diğer bölgelerle olan rekabet düzeyini arttırabilmek söz konusu olabilecektir.

Mevlana Kalkınma Ajansı Nedir?
Mevlana Kalkınma ajansı nedir sorusuna, belirtilen bölgelerin kalkınması için var olan projeleri değerlendiren ve bu doğrultuda hibe desteği sağlayan kuruluş olduğu cevabı verilebilir. Konya ve Karaman bölgesinde çalışmalarını sürdüren ajans, 2020 yılında Kaynak Verimliliğinin Geliştirilmesi ve İmalat Sanayinde Nitelikli İnsan Kaynağının Yetiştirilmesi konusunda mesleki ve teknik eğitim oluşturmak için 34 milyon TL’lik bir bütçe oluşturdu.
Ajans bu eğitim programı için uygun olan projeleri değerlendirmiş ve Şubat ayı içerisinde açıklamıştı. Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri olarak görev yapan İhsan Bostancı 34 milyonluk TL bütçenin dışında, diğer destek programları içinde 25 milyon TL’lik bir aktarım yapacaklarını açıkladı. Bu kapsamda başarılı kuruluş 2021 yılı itibariyle 59 milyon TL’lik bir hibe desteği sağlayacak.

Mevlana Kalkınma Ajansı Proje Örnekleri
İhsan Bostancı, yakın zamanda proje çağrısına çıktıkları Kaynak Verimliliğinin Arttırılabilmesi Mali Destek Programıyla mevcut kaynak kullanımında tasarruf sağlayabilmeyi ve yeni güç kaynağı üretiminin sağlanabilmesini amaçlıyor. Bostancı yapmış olduğu açıklamada Konya’da 15, Karaman’da ise 6 olmak üzere toplamda 21 farklı projenin kabul edildiğini ifade etti.
Mevlana Kalkınma Ajansı proje örnekleri devreye sokulduğunda, bölgeye kendi enerjisini üretebilen 4 bin 761 adet aydınlatma direği dikilecek. Bu direkler sayesinde yaklaşık 2 bin 700 kW’lık GES, 2 bin 900 kW’lık aydınlatma sistemi ve üç adet enerji yönetimi sistemi devreye alınmış olacak.
Mevlana Kalkınma Ajansı oluşturulan bu program sayesinde yüzde 6 ila 8 arasında bir enerji tasarrufu sağlayabilmeyi hedefliyor. Genel Sekreter İhsan Bostancı kaynak verimliliğinin bölge için oldukça önemli olduğunu, 2021 yılı içinde de bu verimliliğinin odağında programların oluşturulacağını kaydetti.