Kuzeydoğu Kalkınma ajansı Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde oluşturulan projeleri desteklemektedir. Bu ajans hiçbir şekilde kar amacı gütmemekle birlikte tüm kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarına birçok konuda hibe desteği sağlayabilmektedir.
Ajansın esas amacı belirtilen üç il ilin kalkınma sürecini hızlandırmak, bu sürecin devamlılığını sağlamak ve diğer bölgelerle olan farkın mümkün olduğunca azaltılmasına yardımcı olmaktır.
Kuzeydoğu Kalkınma Ajansı Nedir?
Yazımızda ilk olarak Kuzeydoğu Kalkınma ajansı nedir, hangi projeleri oluşturuyor sorusuna yanıt verilmesi gerekecektir. KUDAKA olarak da kısaltılan bu kuruluş 2021 yılı içerisinde de birçok destek mekanizmasını devreye sokmayı planlıyor. Bu ajans 2021 yılı içerisinde ortalama 30 milyon TL’lik önemli bir hibe desteğinde bulunacak.
Öncelikli olarak ise Sektörel Rekabet Gücünün Geliştirilmesine yönelik SOP programları oluşturulacak. Ajans Genel Sekreteri olan Oktay Güven kurumun Mali Destek Programları ile turizmin canlandırılması, et- süt ve arıcılık sektöründe verimliliğinin arttırılmasını hedeflediğini belirtti.
2021 yılında ajans kaynakların işlenmesi ve gerekli insan kaynağının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yaparak, ilgili kurumlara gerekli hibe desteğini sağlamak istiyor.
Kuzeydoğu Kalkınma Ajansı Proje Örnekleri
Kuzeydoğu Kalkınma ajansı, özellikle Sektörel Rekabet Gücünü Geliştirmeye Yönelik programların tamamı, 2021 yılı ile 2024 yılları arasında devreye sokulacak. 2021 yılında oluşturulması planlanan Finansman Desteği programına ise ortalama 10 milyon TL’lik bir bütçe oluşturuldu. Verilen bu Finansman desteği ile ise bölgede ortalama 40 milyon TL’lik bir yatırımın yapılması bekleniyor.
2021 yılı içerisinde Finansman desteği için ilana çıkılması planlanıyor. Kuzeydoğu Kalkınma ajansı proje örnekleri arasında Teknik Destek Programı da bulunuyor. Kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların başvuru yapabileceği bu program için ayrılan bütçe ise 1 milyon TL. Ajansın son olarak sağladığı hizmet ise Fizibilite Programı olacak.
Bu programa ise kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel kurumlar başvuru yapabilecek. Fizibilite Programı ile ise ortalama 2 milyon TL’lik katkı sağlayabilmeyi hedefliyor. Genel Sekreter Oktay Güven ajans ile ilgili yaptığı konuşmasında Cazibe Merkezleri Destekleme Programları oluşturmayı planladıklarını, hayata geçirilmesi durumunda ortalama 20 milyon TL’lik bir destek sağlamalarının mümkün olacağını belirtti.