Kuzey Anadolu Kalkınma ajansı, TR82 bölgesinde yer alan Kastamonu, Sinop ve Çankırı bölgelerinin kalkınması adına faaliyetlerini sürdürmektedir. 2009 yılında kurulan bu kurum bilgiyi referans alarak, her alanda uzmanlığı bulunan genç ve dinamik bir ekiple çalışmalarını yürütmektedir.
Kamu kaynağını kullanan ve herhangi bir kar amacı gütmeyen bu kuruluş, bölgesel çalışmayı tetikleyen projelere hibe destekleri verebilmektedir. Farklı programlarla sağlanan bu destek ile bölgenin diğer bölgelerle olan rekabet düzeyi arttırılabilecektir.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Nedir?
Çankırı, Sinop ve Kastamonu bölgelerinde projelerine destek arayan kişiler Kuzey Anadolu Kalkınma ajansı nedir, faaliyetleri nelerdir gibi konuları kapsamlı bir şekilde araştırmalıdır. 2021 yılında da verdiği kalkınma desteklerini sürdürmeyi hedefleyen kurum, bu yıl içerisindeki programları için 28 milyon 300 TL’lik bir bütçe belirledi.
Ajans Genel Sekreteri olan Dr. Serkan Genç, Proje teklif çağrısı yöntemi için 11.5 milyon, Güdümlü projeleri desteklemek adına 13.4 milyon, Teknik destek için 2 milyon 750 bin, Fizibilite desteği için ise 650 bin TL bütçe oluşturmayı planladıklarını belirtti.
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Desteklenen Projeler
2021 yılı için Kuzey Anadolu Kalkınma ajansı desteklenen projeler arasında iki farklı SOP ön plana çıkıyor. Bunlardan ilkinin Şehir Tanıtım ve Markalaşma SOP olması planlanıyor. Bu kalkınma programı adı altında ilgili kurum ve kuruluşlara Fizibilite desteği, Güdümlü Proje desteği ve Alternatif destek programları da oluşturulacak.
Kuzey Anadolu Kalkınma ajansı ikinci olarak ise Kadınların ve Gençlerin İşgücü Potansiyelini Geliştirme SOP düzenlemeyi planlıyor. Bu programın düzenlenmesi halinde ise program çerçevesinde Güdümleme ve Teknik destek uygulamaları verilebilecek. Ajans yalnızca kadınların ve gençlerin iş gücünü artırmak için TR82 bölgesi için 6 milyon 393 bin TL ayırdı.
Dr. Serkan Genç kadınların ve gençlerin işgücünü artırmayı hedeflediklerini, kadınların ve gençlerin toplum içerisinde dezavantajlı görünmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda SOP uygulamaları ile 2021 yılı içerisinde kadın ve gençlerin girişimcilik, kooperatifçilik ve mesleki eğitim konularında destekleneceğini bildirdi. 2021 yılında oluşturulması planlanan programların yakın zamanda duyurularla bildirileceği düşünülüyor.