Kredi notu kaç olmalı? Bu soru kredi çekmek isteyip, not engeline takılması olası kişileri bir hayli ilgilendiriyor. Bilindiği üzere bankalar üzerinden kredi çekebilmek için kredi notunuzun yüksek olması gerekiyor. Findeks hesaplaması ile ölçümlenen kredi notu, bankaların size olan güveni konusunda oldukça önemli bir kriterdir. Peki ya kredi notu nedir? Kredi notu kaç olmalı? 1300 puana kredi çıkar mı? İşte, tüm merak edilenler…
- Kredi Notu Kaç Olmalı? Kredi Notu Nedir?
- 1- Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanır? En İyi Kredi Notu Kaç Olmalı?
- 2- Findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir? Kredi Notu Öğrenme Yolları
- 3-Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı? Kredi Notu Aralıkları Nelerdir?
- 4-Findeks Risk Raporu Nedir, Hangi Bilgileri İçerir?
- 5-Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? 3 Ayda Kredi Notu Yükseltme Yolları
Kredi Notu Kaç Olmalı? Kredi Notu Nedir?
Findeks hesaplaması ile elde edilen kredi notu kaç olmalı? Kredi notu kişilerin kredi çekebilmesinde ve çekebileceği miktarın belirlenmesinde oldukça önemli bir ayrıntıdır. Kredi notuna göre kredinin miktarı da belirlenebilecektir. Kredi notu Findeks tarafından geniş bir skalada ele alınmaktadır.
Kredi notu hakkında daha kapsamlı bilgi almak için 4 Adımda Kredi Notu Nedir Ne İşe Yarar yazımıza göz atabilirsiniz.
1- Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanır? En İyi Kredi Notu Kaç Olmalı?
Findeks bankalarla kişiler arasındaki kredi ilişkisini düzenleyen kurum olarak nitelendirilebilir. Günümüzde Findeks sistemine kayıtlı tam 46 adet banka bulunmaktadır. Bunun yanı sıra finans sektöründe yer alan 164 farklı kurumda bu sisteme üyedir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kredi notu hesaplaması sırasında bazı detaylara yer verilmektedir. Bu detaylar göz önünde bulundurularak kişiye 0 ila 1900 aralığında bir kredi notu verilmektedir. Kredi notu 1900’e yakın olan kişilerin kredi alma olasılığı çok yüksektir. Findeks kredi notu kaç olmalı konusunda etkili olan kriterler şu şekildedir;
- Kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları alınan puan üzerinde %35 etkilidir. Kişinin kredi notunun yüksek olması, kredi ve kredi kartı ödemelerini düzenli yapıyor olması ile yakından ilişkilidir.
- Var olan hesap ve kredi durumu da bu notu %35 etkileyecektir. Bu ölçütte kredi notu kaç olmalı konusunda borç durumunun ve teminatlı-teminatsız kredilerin varlığının etkili olduğu söylenebilecektir.
- Yakın zamanda yapılmış olan kredi başvuruları da bu notu %11 düzeyinde etkiler.
- Kredi kullanım yoğunluğunuzda bu notunuzu %10 oranında etkileyecektir. Eğer kişi, daha önce bir kredi alarak düzenli olarak ödeme yapmışsa kuşkusuz kredi notu çok daha yüksek olacaktır.
- Kredi notu kaç olmalı kısmında diğer ufak ayrıntılarda kredi notunun %9 oranındaki bölümünü oluşturmaktadır.
2- Findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir? Kredi Notu Öğrenme Yolları
Kredi notu kaç olmalı konusunda ölçüt olan detaylarda bir probleminiz bulunmuyorsa, kredi notunuzun yüksek olduğunu öngörebilirsiniz. Ancak ödemeleriniz düzenli ve yeterli değilse, muhtemelen kredi notunuz düşük gelecektir. Kredi notunuzu öğrenmek isterseniz, Findeks web sitesini takip ederek gerekli adımları uygulayabilirsiniz. Sonrasında ise kredi notu öğrenme işlemi ile kredi çekip çekemeyeceğinizi görebilirsiniz. Bu yöntemin dışında sürekli çalıştığınız bir banka bulunuyorsa, irtibat kurarak kredi notu ve kredi notu kaç olmalı konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.
3-Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı? Kredi Notu Aralıkları Nelerdir?
Kredi notu 0 ila 1900 aralığında verilen puandır. Bu puanlara göre, Findeks belirli bir aralık tayin etmiştir. Puanınız hangi aralığa denk geliyorsa, buna göre kredi çekip çekemeyeceğinizi söyleyebilmek mümkün olacaktır. Kredi notu kaç olmalı kısmında Findeks tarafından oluşturulan kredi notu aralıkları şu şekildedir;
- 0-699 Skor (Riskli) : 0 ila 699 kredi notuna sahip olan kişilerin kredi alma olasılığı oldukça düşüktür. Yine de kredi alabilmek için banka ile görüşmeleri ve irtibat kurabilmeleri sonuç verebilir. Ancak bankalar olumlu geribildirimde bulunmuyorsa, kredi notunu yükseltebilmek için araştırma yapmaları tavsiye edilecektir.
- 700-1099 (Orta Riskli) : 950 kredi notu ile kredi çekme mümkün mü? 700 ila 1099 kredi puanına sahip kişiler orta riskli grupta yer alır. Bu kişilerin kredi alma olasılığı düşük olmakla birlikte imkansız değildir. Bazı bankalar insiyatifleri ve talepleri doğrultusunda bu kişilere kredi verebilir.
- 1100-1499 ( Az Riskli) : 1100 kredi notu ile kredi çekme ya da 1200 kredi notu ile kredi çekilir mi konusunda araştırma yapan kişilere bu grupta yer aldıkları söylenebilir. Az riskli kredi notu olan 1100-1499 puan aralığındaki kişiler genel olarak birçok bankadan kredi alabilir. Ancak bu konuda alınacak olan kredinin miktarı oldukça önemlidir.
- 1500-1699 ( İyi) : Kredi notu kaç olmalı? Kredi notu 1500-1699 puan aralığında ise bankalar tarafından risksiz olarak adlandırılabilirsiniz. Bu puana sahip kişiler bankalar üzerinden rahatlıkla kredi alabileceklerdir.
- 1700-1900 ( Çok iyi): Kredi notu kaç olmalı konusunda aslında istenen aralık 1700-1900 aralığıdır. Bu aralıkta bir puanı bulunan kişiler en üst düzey kredi miktarını dahi rahatlıkla çekebilecektir. Findeks sistemine göre bu kişiler risksiz ve güvenilirdir.
4-Findeks Risk Raporu Nedir, Hangi Bilgileri İçerir?
Findeks risk raporu ilişkide bulunduğunuz tüm bankalarla ilgili kapsamlı bilgiler verebilmek için oluşturulmaktadır. Bu raporun içerisinde tüm ödemeleriniz, tüm kredi talepleriniz ve borçlarınız yer almaktadır. Risk raporu kredi notu kaç olmalı konusu içeren kapsamlı bir içeriktir. Bu rapor içerisinde şu bilgilere yer verilir;
- Kredi notu,
- Kredi notunun Türkiye’deki aralığı,
- Sahip olunan kredi ve bu kredilere dair ödemeler,
- Tüm bankalardaki borç bilgileri,
- Kredili ürünlerin açık ya da kapalı olması durumu,
- Kredi notunun bu süre boyunca ki değişimi
5-Kredi Notu Nasıl Yükseltilir? 3 Ayda Kredi Notu Yükseltme Yolları
Kredi notu kaç olmalı? Bu not aralığınız istenilen düzeyde değilse kesinlikle kredi notunu yükseltmeniz ve sonrasında yeniden sorgulamanız önerilmektedir. Kredi notunu yükseltme ihtiyacı olan herkes kredi notu kaç ayda yükselir, Findeks kredi notu 1 ayda ne kadar yükselir gibi soruları merak ettiğini söyleyebiliriz.
Kredi notunu yükseltmek isteyen kişilerin yapabileceği tek şey düzenli ödeme yapması olacaktır. Kredi çekmek için kredi notu kaç olmalı? Kredi çekmek için yeterli gelmeyen kredi notu şu şekilde arttırılabilir;
- Kişinin kredi kartı ve kredilerini düzenli olarak günü gününe ödemesi,
- Borçlarını minimum düzeye getirmesi,
- Bankacılık işlemlerindeki davranışları,
- Sık kredi kart ve çekme isteğinde bulunmaması puanını yükseltmeye yetecektir.
Kredi notu kaç olmalı kısmında verilen puan aralığına bir anda ulaşabilmek mümkün değildir. Kredi notu bir ayda büyük bir artış yaşamayacaktır. Findeks kredi notunun yükselmesi için minimum 3-6 ay beklenmesi gerekecektir. Kara listeye düşen kişilerde ise kredi notu ancak 2 yıl içerisinde tam anlamıyla düzelebilecektir.