Kredi notu hesaplama nasıl yapılır? Findeks kredi notu öğrenme nasıl yapılır? Kredi notu öğrenme ücretsiz yapılabilir mi? E-Devlet’ten kredi notu öğrenilir mi?
Kredi notu hesaplama nasıl yapılır sorusu, Findeks kredi otunu merak eden kişiler tarafından araştırılıyor. Bankaların kredili ürünlerinin kullanımı için gerekli olan Findeks kredi notu farklı kanallardan öğrenilebiliyor. Peki, Findeks kredi notu öğrenme nasıl yapılır? Kredi notu öğrenme ücretsiz yapılabilir mi? Kredi notu hesaplama 2022 kriterleri nelerdir?
- Findeks Kredi Notu Hesaplama Nasıl Yapılır?
- Findeks Kredi Notu Öğrenme Nasıl Yapılır ?
- Findeks Kredi Notu Öğrenme Ücretsiz Nasıl Yapılır?
- E-Devlt’ten Kredi Notu Öğreniliyor mu | Kredi Notu Öğrenme e-Devlet Ücretsiz mi?
- Kredili Ürünlerden Yararlanabilmek için Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı?
- Findeks Kredi Notu 1 Ayda Ne Kadar Yükselir ?
Findeks Kredi Notu Hesaplama Nasıl Yapılır?
Findeks kredi notu hesaplama 2022 yılında da daha önce olduğu gibi bazı belli başlı kriterlere göre yapılıyor. Kredi Kayıt Bürosu’nun, kişilerin finansal hareketlerine göre belirlediği findex kredi puanı şu kriterlerin birlikte değerlendirilmesi ile ortaya çıkmaktadır:
- Kredi ürünlerini ödeme alışkanlıkları
- Mevcut borçlar ve mevcut finansal durum
- Yeni kredili ürün kullanımları
- Kredili ürünlerin kullanım yoğunluğu

Kredi Ürünlerini Ödeme Alışkanlıkları
Findeks kredi notu hesaplama 2022 sisteminde, kredili ürünlerin ödenmesi alışkanlıkları, kredi notunun %45’ini oluşturmaktadır. Dolayısı ile kredi kartı ve kredi ödemelerinin zamanında yapılması kredi puanına büyük etki eder.
Eğer kredi notu nasıl yükseltilir merak ediyorsanız yapmanız gereken en önemli şey; varsa kredi kartı ve kredi ödemelerinizi aksatmadan yapmanızdır. Eğer bu ödemeleri, son ödeme tarihi sonrasında gerçekleştirirseniz de kredi notunuz oldukça olumsuz etkilenecektir.
Mevcut Borçlar ve Mevcut Finansal Durum
Kredi notu hesaplama bileşenlerinden bir diğeri; mevcut borçlar ve içinde bulunulan finansal durumdur. Ve bu unsur kredi notunun %32’sini oluşturmaktadır. Daha önce gecikmeli ya da gecikmesiz olarak ödenen kredili ürünler, mevcut borçlar gibi etkenler kredi notu hesaplamasına dahil edilir.
Yeni Kredili Ürün Kullanımları
Findeks kredi notu hesaplama bileşenleri arasında yeni kredili ürün açılışları da bulunmaktadır ve bu kredi puanının %5’ini oluşturur. Kişiler tarafından yakın zamanda alınan krediler, risk oranını artırmaktadır ama aynı zamanda kredi notunu da etkiler.
Kredili Ürünlerin Kullanım Yoğunluğu
Kredili ürün kullanım yoğunluğu kredi notu hesaplama bileşenlerindendir ve kredi puanına etki oranı %18’dir. Dolayısı ile daha önce kredi kartı ve kredi gibi kredili ürün kullanıp düzenli ödeme yapan kişiler, hiç bu ürünleri kullanmayan ya da daha az kullanan kişilere göre daha yüksek kredi notuna sahip olabilir.

Findeks Kredi Notu Öğrenme Nasıl Yapılır ?
Kredi notu öğrenme işlemi yapmak için çoğu kişi, kredi notunun nasıl hesaplandığını araştırır ancak bu puan, kişilerin kendi kendine yapabileceği bir hesaplama işlemiyle ortaya konamaz. Kredi puanı, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından yapılan detaylı hesaplamayla ortaya konur.
Kredi notu öğrenme için tercih edilebilecek çeşitli yöntemler vardır. Findeks kredi notu sorgulama yöntemleri ise şunlardır:
- Findeks’ten kredi notu öğrenme
- Banka şubelerinden kredi notu öğrenme
- SMS ile kredi notu öğrenme
- Bankaların mobil uygulaması, internet bankacılığı ve atmlerinden kredi notu öğrenme
Kredi notu öğrenme ücretsiz değil ücretli bir işlemdir. Her bir kredi puanı öğrenme yönteminin ücreti ise değişkenlik gösterebilir.
Findeks Kredi Notu Öğrenme Ücretsiz Nasıl Yapılır?
Findeks kredi notu öğrenme ücretsiz değil; ücretli verilen bir hizmettir. Kredi notu hesaplama yapan KKB’nin alt kurumu olan Findeks farklı Findeks paketleri ile hem kişilerin kendi kredi notunu öğrenmesine hem de başkasının kredi notunu öğrenmesine olanak tannıyor.
Kredi notu öğrenme ücretsiz seçeneği yalnızca Findeks mobil uygulamasını ilk defa kullanacak olan kişiler içindir. Findeks mobil uygulamasını kullanacak kişiler, ilk 3 gün uygulamayı ücretsiz kullanarak kredini notunu öğrenebilmektedir. Bunun dışında her yöntemde belirli bir ücret söz konusudur. Findeks kredi notu sorgulama için daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

E-Devlt’ten Kredi Notu Öğreniliyor mu | Kredi Notu Öğrenme e-Devlet Ücretsiz mi?
e-Devtlet’ten kredi notu öğrenme seçeneği yoktur. Pek çok internet içeriğinde e-Devlet kredi notu sorgulama işlemi yapılabileceği bilgisi vardır ancak bu doğru bir bilgi değildir. E-Devlet sisteminde verilen hizmet; Risk Merkezi Raporu’dur.
Risk Merkezi Raporu, kişilerin tüm finansal durumunu detaylı olarak ortaya koyan bir rapordur ancak içeriğinde kredi notu bulunmaz. Dolayısı ile kredi notum kaç diye merak edilen kişiler, ücretsiz e-Devlet risk raporu sorguladıklarında bu bilgiye ulaşamaz.
Ücretsiz Risk Merkezi Raporu, e-Devlet kapısından başvuru yapılmasıyla Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından, kredi notu ise Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından ücreti karşılığında hazırlanır ve kişilere iletilir. Eğer benim kredi notum kaç diye merak ediyorsanız yapmanız gereken; findeks kredi notu sorgulama yöntemlerinden birini tercih etmek.
Kredili Ürünlerden Yararlanabilmek için Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı?
Kredili ürünlerden yararlanabilmek için yani bankaların kredi kartı ve konut kredisi, taşıt kredisi, bireysel ihtiyaç kredisi gibi kredili ürünlerden yararlanabilmek için belirli olan bir kredi puanı yoktur. Ancak en kötü ihtimalle içinde olunması beklenilen orta riskli risk grubuna dahil olmaktır. Kredi notu risk aralıkları ise şu şekildedir:
- En riskli kredi notu aralığı: 0-699
- Orta riskli kredi notu aralığı: 700-1099
- Az riskli kredi notu aralığı: 1100-1499
- İyi risk grubu kredi notu aralığı: 1500-1699
- Çok iyi risk grubu kredi notu aralığı: 1700-1900
Kredi notu risk aralıklarına göre en deavantajlı grup; en riskli olan 0-699 aralığında puana sahip olanlardır. Bu kişilerin, bu puanla kredili ürünlerden yararlanma ihtimali çok çok düşüktür. Ancak orta riskli, az riskli grupların şansı vardır. Çünkü her bankanın değerlendirmesi farklıdır. Kredi notu düşük olanlara kredi veren bankalar da vardır.
Kredi notu hesaplama yaparak yani kredi notu öğrenerek bankaların kredi ve kredi kartı hizmetlerine başvurulması tavsiye edilir. Çünkü bir kişinin bankadan ret cevabı alması; olumsuz bir imaja neden olur. Bir bankanın ret cevabı verdiği kişiye, başka bir banka onay verme noktasında çekimser davranabilir.
Bu sebeple kredi notunuz az riskli grupta ise şansınızı deneyebilirsiniz. Ancak bir bankadan rahatlıkla kredi alabilmek için iyi risk grubunda olmanız gerekir. Kısacası; kredi alabilmek için kredi notu kaç olmalı sorusunun cevabı net değildir ve bankalara göre değişir.

Findeks Kredi Notu 1 Ayda Ne Kadar Yükselir ?
Kredi notu hesaplama sistemine göre, kredi notu düşük olan kişilerin büyük bir çoğunluğu kredili ürün kullanabilmek için 1 ayda kredi notu yükseltme, 3 ayda kredi notu yükseltme yolları nelerdir gibi araştırmalar yapıyor. Ancak kredi notu 1 ayda ne kadar yükselir sorusunun net olarak cevabı verilemez.
Findeks kredi notu ayda bir kez olmak üzere güncellenmektedir. Dolayısı ile eğer bir ay içinde ödemelerinizi aksatmadan yaparsanız ve var ise mevcut borçlarınızı kapatırsanız, kredi notunuzu yükseltebilirsiniz.
Ancak bu, kredi notunuzun 1 ayda tamamen yükseleceği anlamına gelmez. Çünkü kredi notu yükseltme, süreç isteyen bir durumdur. Dolayısı ile iki seçeneğiniz bulunuyor; ya kredi notunuzu yükseltmek için birkaç ay ciddi çalışma yapmayı ya da kredi notu düşük olanlara kredi veren bankaları tercih etmeyi düşüneceksiniz.