Karacadağ Kalkınma ajansı TRC2 bölgesinde sayılan, Diyarbakır ve Şanlıurfa şehirlerinin kalkınmasını proje ve programlarla destekleyen bir kuruluştur. 2009 yılında resmen kurulan bu kuruluşun esas amacı bu iki bölgenin kalkınmasının hızlandırılması, sürdürülmesi ve diğer bölgelerle rekabet ilişkisine girebilmesinin sağlanmasıdır. Kalkınma ajansları özel, sivil ve kamu kuruluşları arasında iş birliği yaparak, kaynakların etkin ve hızlı kullanımı konusunda kurumları destekliyor.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Hakkında Bilgi
Karacadağ Kalkınma ajansı hakkında bilgi verecek olursak, kurumun 2020 yılı içerisinde birçok program oluşturduğu söylenebilir. 2021 yılında da hizmetlerine devam edeceğini açıklayan kurum, önümüzdeki yıldaki faaliyetleri için 47 milyon 767 bin TL’lik bir bütçe oluşturdu. Ajansın Genel Sekreteri olan Dr. Hasan Maral bu kaynağın 37.5 milyon TL’lik kısmının Mali Destek Programı için kullanılacağını açıkladı.
Karacadağ Kalkınma ajansı kaynağının 10.2 milyonluk kısmı ise, 2019 ve 2020 yılları içerisinde oluşturulan projelerin devamlılığını sağlayabilmek için kullanılacak. Hasan Maral 2021 yılı için Stratejik İmalat Sektöründe rekabetçiliği artırmak amacı güderek, SOP oluşturmayı hedeflediğini belirtiyor. Bu program için ise yaklaşık 30 milyon 823 TL bütçe kullanılacak.
Ajans ise bu kapsamda belirlediği Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı, Tekstil Sektörüne Yönelik Finansman Desteği Programı, Gıda Sektörüne Yönelik Finansman Desteği Programı ve son olarak Mobilya Sektörüne Yönelik Finansman Desteği Programlarını uygulamaya sokacak.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Destekleri
Karacadağ Kalkınma ajansı destekleri kapsamında yakın zamanda çağrıya çıkacak. Hasan Maral özellikle Stratejik İmalatın Rekabetinin Arttırılması SOP kapsamında ilgili kurumlara Teknik ve Fizibilite Desteği sağlayacaklarını ve bunun için çağrıya çıkacaklarını duyurdu. Ajansın destekleri bununla da sınırlı değil.
Karacadağ Kalkınma ajansı Çocuklar ve Gençler SOP oluşturmayı planlıyor. Bunun içinde yaklaşık 7 milyon 844 bin TL’lik bir bütçe ayrıldı. Ajansın öncelik vermeyi planladığı konulardan birisi ise Mezopotamya Tanıtım ve Markalaşma SOP. 1.1 milyonluk bir bütçenin olduğu bu programın dışında ise Turizm Paydaşları Yönetim Danışmanlığı da oluşturulabilir.
Hasan Maral ajans ile ilgili konuşmasında, destek programlarının yanı sıra farklı kalkınma stratejileri sürdüreceklerini de belirtiyor. 2021 yılı içerisinde danışmanlık, koçluk ve mentörlük faaliyetleri yürütülecek. Ayrıca Maral şimdilik Şanlıurfa ili için Stratejik Sektörlerde Yatırım A.Ş Modeli Yönetim Danışmanlığı ve Verimlilik- Yalın Yönetim Danışmanlığı faaliyetlerinin yürütülmesine yönelik çalışmalar yapacaklarını kaydetti.