İstanbul Kalkınma ajansı bölgeler arası yerel kaynakları harekete geçirmek amacı güderek kamu, sivil ve özel kurumlarla iş birliği yapan bir kurumdur. Bu kurum bölgeler arasındaki farklılıkları azaltabilmek, geliştirebilmek ve bu gelişimi sürdürebilmeyi hedefliyor.
Bu kurum belirlenen amaç doğrultusunda 5449 sayılı kanuna dayandırılarak, 10.11.2008 tarihinden resmen kurulmuştur. 2009 yılının Aralık ayında ise profesyonel bir ekip oluşturarak, faaliyetlerini sürdürmeye başlamışlardır.

İstanbul Kalkınma Ajansı Desteklenen Projeler
İstanbul kalkınma ajansı, küresel bir kent olan İstanbul için çözüm odaklı olan tüm projeleri destekleyebilmektedir. Katılımcılığı destekleyen bu ajans, iş birliği ile kaynakları ortak bir değere kavuşturmak istiyor. İstanbul Kalkınma ajansı desteklenen projeler bazında incelemeler yapan İsmail Erkam Tüzgen, ajansın kuruluşundan bugüne dek 842 projeye 1.2 milyar dolarlık destek verdiklerini vurguladı.
Tüzgen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yürüttüklerini ve 2021 yılı içerisinde de projelerini devam ettireceklerini ifade ediyor. Bu kapsamda 2021 yılı içerisinde, İstanbul Kalkınma ajansı sayesinde bölgenin farklı alandaki ihtiyaçlarına çözüm olacak 4’ü Mali destek programı, 1’i Fizibilite ve 1’i Bölgesel girişim fonu olmak üzere 6 farklı proje devreye sokulacak.
Yine bu yıl içerisinde İstanbul’da kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik toplamda 200 milyon TL’lik bir destek verilecek. Hazırlanan destek paketinin ise İstanbul mali destek programları için 80 milyon, Girişimcilik mali destek programları için 40 milyon, Yaratıcı mali destek programları için 20 milyon ve son olarak Çocuk – genç mali destek programları için ise 60 milyon TL olarak ayrıldığı bildirildi.

İstanbul Kalkınma Ajansı Proje Örnekleri
İstanbul Kalkınma ajansı proje örnekleri baz alındığında ise güdümlü projelerin ağırlıkta olduğu görülebiliyor. Bu kapsamda güdümlü projelerin fizibilitesi çalışmaları için 8 milyon TL’lik bir ödeme ayrıldı. Genel sekreter Tüzgen İstanbul kalkınma ajansı tarafından Bölgesel olarak oluşturulan girişim proje örneklerine ise 250 milyon TL’lik bütçe tahsis edildiğini belirtiyor.
Bölgenin gelişim düzeyini artırabilmeyi hedefleyen bu kurum 4 farklı Mali proje kimliğinde desteklenmesi planlanan projelerin ise yaklaşık %90’lık büyük bir kısmını karşılayabilecek. Buna göre her bir projede asgari olarak 500 milyon ile 2 milyon TL arasında hibe verilecek.
İstanbul kalkınma ajansı Bölgesel Girişim Sermayesi Programı kapsamında, proje başvurusu yapacak kuruluşların ise 19 Mart’a kadar başvuru yapması gerekiyor. Fizibilite desteği için başvuru yapacak kuruluşlar için ise son gün 31 Aralık 2021 olarak belirlendi.