İpekyolu Kalkınma ajansı Gaziantep, Kilis ve Adıyaman ilçelerindeki kalkınmayı inceleyen ve ilgili kurumları destekleyen kuruluştur. Bölgesel girişim sermayesinin desteklenmesi için türlü çalışmalar yapan bu ajans, bölgenin gücünü artırmayı ve ihtiyaçlarını karşılayabilmeyi hedefliyor. Ajans ilgili kurum ve kuruluşlara verdiği pek çok destek programı ile yaşam kalitesi yüksek, beşerisi güçlü, rekabetçi ve yenilikçi bir bölge kurabilmeyi hedefliyor.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Nedir?
İpekyolu Kalkınma ajansı nedir sorusuna yanıt olarak 2009 yılından günümüze birçok projeyi desteklediği ve 3 ilin gelişimine önemli katkılarda bulunduğu cevabı verilebilir. Son olarak 2020 yılında pek çok programı sektörlerle buluşturan ajans, 2021 yılı içinde bir hazırlık içerisinde. Ajans 2021 yılı içerisinde belirli başlıklar altında yeni programlar oluşturacak.
Ajans takımda Rekabetçilik Sonuç Odaklı programda yönetim danışmanlığı adı altında 1.5 milyon TL destek verilecektir. İmalat Sanayi sektöründe Dönüşüm SOP’te ise yaklaşık 4.5 milyonluk bir bütçe ayrılmış durumda.
Ajans Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Fizibilite programları için ise 2.5 milyon ,teknik destek için 1.5 milyon, Finansman maliyeti için ise 2.5 milyon TL’lik bütçe ayırttıklarını belirtiyor. Ajans en büyük desteği ise 80 milyon TL ile Güdümlü projeler için verecek.
İpekyolu Kalkınma Ajansı Proje Örnekleri
İpekyolu Kalkınma Ajansı proje örnekleri arasında ağırlıklı olarak ,Teknik destek ve Fizibilite desteği yer alacak. Bunun dışında Genel Sekreter Akyılmaz yapmış olduğu açıklamada KOBİ’lere yönelik bir yönetim danışmalığı programı oluşturacaklarını, ancak bunun dışında herhangi bir mali destek programı oluşturmayacaklarını ifade etti.
Ajans kamu ve sivil toplumların faydalanabileceği Teknik ve Fizibilite çağrıları yapmayı planlıyor. Bu destek kapsamında ise ilk olarak alt- üst grupları belirlenerek, mali destek hayata geçirilmiş olacak. İpekyolu Kalkınma ajansı yönetim danışmanlığı alanında bir Teknik destek programı uygulamaya koymak istiyor. Bu programı 2021 yılında uygulamaya geçirmeleri halinde, danışmanlık ve mentorluk hizmetlerini gerçekleştireceklerini düşünüyorlar.
Ajans 2021 yılı itibariyle oluşturacakları Fizibilite desteği programı için 25 Ocak’ta çağrıya çıktı. Bu ilana kamu kurumları, üniversiteler, mahalli idareler ve sivil toplum kuruluşları başvuru yapabilecek. Başvuru için son tarihi ise 17 Aralık 2021 saat 17:00 olarak belirlendi. Çağrı için proje başına asgari 50 bin, azami ise 250 bin verilmesi planlanıyor.