Güney Marmara Kalkınma ajansı Balıkesir ve Çanakkale ilçelerindeki, projelere farklı programlarla destek veren kurum olma özelliği taşıyor. 2009 yılında kurulan bu kurum tüzel bir kişiliğe aittir.
Ajans Balıkesir ve Çanakkale illerindeki ihtiyaca yönelik durumları baz alarak oluşturulmuş projeleri değerlendirmekte ve programlar kapsamında türlü destekler sağlayabilmektedir. Ajans Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile koordine bir şekilde desteklediği projelerin süreçlerini izlemekte, sonuçlarını değerlendirdikten sonra ilgili Bakanlığa iletmektedir.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Nedir?
Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde projesine destek arayan kuruluşlar Güney Marmara Kalkınma ajansı nedir, hangi projeleri destekliyor konusuna yanıt arayabilir. Ajans 2021 yılında İmalat Sanayi Kurumsallaşma ve Dönüşüm Birimleri çalışmaları için 19 milyon 365 bin TL’lik bir bütçe ayırdı. Ajans Genel Sekreteri Hasan
İskender bütçenin yaklaşık 9.5 milyonluk bütçesinin, hali hazırda devam eden bütçelerden tahsis edildiğini bildirdi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı 19 milyon toplam bütçenin ise yaklaşık 1 milyon TL’sini Finansman desteği adı altında 2021 yılında ödemeyi planlıyor. Geri kalan tutar ise 6 milyon Güdümlü Projelere, 650 bin Fizibilite desteğine, 300 bin Teknik desteğe ve 500 bin Avrupa Birliği desteğine şeklinde ayrıldı.
2021 yılında SOP uygulamaları kapsamında, Kırsal Ekonominin Geliştirilmesine ağırlık verileceği de ifade edilenler arasında. İskender yapılması planlanan bu programın amacının ise tarımda ortak iş birliği yapma kültürünün geliştirilmesi, girişimciliğin desteklenmesi, tarım ürünlerinin markalaştırılması ve katma değerin arttırılması olduğunu belirtiyor.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Proje Örnekleri
Güney Marmara Kalkınma ajansı proje örnekleri arasında kaynak verimliliği temasının kullanıldığı görülüyor. Kaynak verimliliğini esas alan ajans teknik destek, fizibilite, mali destek ve mentorluk desteği oluşturabilmeyi planlıyor. Bu programların tamamından ilgili projeler sunan tüm sivil, kamu ve özel sektör kuruluşları yararlanabilecek.
2021’de GMKA projelerinde ise Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi için mali destek verilmesi planlanıyor. Bu programla ise tarım ürünlerini markalaştırmak, katma değerini artırmak, tarım alanında ortak iş yapabilmek ve girişimciliğinin geliştirilebilmesi amaçlanıyor. Ajans Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı için ise ortalama 8 milyon TL’lik bir bütçe oluşturmaya hazırlanıyor.
Bu bütçenin 7.9’luk neredeyse tamamına yakın kısmı 2019 ve 2020 yıllarında yapılan ve devam edilen projelerden tahsis edilecek. Güney Marmara Kalkınma ajansı 2021 yılı içerisinde son olarak Modern tarım uygulamalarına ait bir program oluşturmayı hedefliyor. Kırsal ve Modern turizmin geliştirilmesi için destek programları oluşturacak ajans bunun için 448 bin 330 TL Fizibilite desteği sağlayacak.