Güney Ege Kalkınma ajansı Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan kalkınma çalışmalarını yürütmektedir. 2009 yılında kurulmuş olan bu kurum yenilikçi, eşit, şeffaf ve verimlilik bilinci çerçevesinde bölgelerin gelişimini destekliyor. Ajansta yönetim kurulu, genel sekreterlik, teşkilat yapısı gibi birbirinden farklı birimler bulunmaktadır.
GEKA bölgelerde nitelikli bilgi üreterek çalışmalara yön verebilmekte, destek programları ve yatırım faaliyetleri düzenlemektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda bölgenin kalkınması ve diğer bölgelerle rekabet düzeyine ulaşabilmesi söz konusu olabilecektir.
GEKA Nedir?
GEKA, Güney Ege Kalkınma ajansının kısaltması olarak biliniyor. GEKA 2021 yılı içerisinde Üretici Örgütlerin Güçlendirilmesi, İmalat Sektöründe Kalkınmanın Sağlanabilmesi ve Eko- Turizmde Yeni Destinasyonlar konulu programlar oluşturmaya hazırlanıyor.
Bunun yanı sıra ajans geçen sene olduğu gibi Dijital Dönüşüm ve Yerel Kalkınma Fırsatları kapsamında da programlarını sürdürmeye devam edecek. Güney Ege Kalkınma ajansı Genel Sekreteri Özgür Aydoğan yapmış olduğu açıklamasında 2021 yılının ana temasının kaynak verimliliği olacağını kaydetti. 2021 yılında da bu ana temanın doğrultusunda, bölgenin ihtiyaçları analiz edilerek türlü programlar oluşturulacak.
Ajans bütçe olarak bu ise yaklaşık 55.5 milyonluk bir meblağ belirledi. Ancak bu meblağ toplam bütçenin yalnızca %70’ni oluşturuyor. Kalan %30’luk kısım ise, Mali Destek programlarını kapsayacak. 2021 yılı itibariyle oluşturulması planlanan Mali Destek Programlarında ise 40 milyon TL’lik bir destek sağlanacak.
GEKA Projeleri
GEKA Projeleri yalnızca bununla da sınırlı değil, Ajans önümüzdeki yıl içerisinde Finansman desteği de sağlayacak. Bunun için ise ortalama 15 milyon TL değerinde bir bütçe belirlendi. Akdoğan, Alternatif Turizm ve Dijital Dönüşüm konuları üzerine yeni programlar oluşturduklarını belirtti.
Güney Ege Kalkınma Ajansı 2021 yılında Üretici Örgütlerinin Güçlendirilmesi Sonuç Odaklı Projeleri kapsamında da 750 bin TL’lik kalkınma desteği verecek. Teknik destek 100 kişiden fazla çalışanı olan kurum ve kuruluşlar için geçerli olacak. Bunun yanı sıra Teknik Destek programlarında gıda, içecek, makine imalatı, tekstil ve giyim imalatı sektörleri ağırlıklı olacak. Tüm bu programlar ile ilgili detaylı bilgi ve başvuru içeriğinin yakın zamanda ajans tarafından paylaşılması bekleniyor.