Fırat Kalkınma ajansı, TRB1 bölgesi olarak gösterilen Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerde kalkınmayı amaçlayan kuruluştur. Ajans kalkınmayı sağlayabilecek projeleri bazı noktalarda destekleyebilmekte ve bölgenin gelişebilmesine önemli bir katkı sağlamaktadır.
2015 yılında faaliyetlerine başlayan bu kuruluş, her yıl bu bölgelere bütçe ayırmaktadır. Ajansın desteklediği projelerin sektörleri her yıl değişiklik göstermekte olup, bölgelerin ihtiyacını karşılıyor olması en önemli noktası olmaktadır.

Fırat Kalkınma Ajansı Destekleri
Fırat Kalkınma ajansı destekleri ile 2021 yılında da kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının yanında olmayı planlıyor. Ajans 2021 yılı itibariyle destekleri için 201 milyon TL’lik bir bütçe ayırdı. 2021 yılının bütçesini ise, 2020 yılında başlanan ve hala başarılı bir şekilde sürdürülen projelerin gelirleri oluşturuyor.
Ajans Sekreteri olarak görev yapan Abdulvahap Yoğunlu yıl içerisinde farklı program oluşturmalarının yanı sıra sonuç odaklı programların etkisini artırmak içinde çalışmalar yaptıklarını ifade ediyor. Bu kapsamda Fırat Kalkınma ajansı analiz ve programlama, iş birliği ve koordinasyonu, tanıtım ve yatırım destekleri içinde önemli bir bütçe ayırdı.
Ajans sekreteri açıklamasında 2021 ile 2023 yılları arasında faaliyetlerini üç ana başlık altında topladıklarını belirtiyor. Bu ana başlıklar ise İmalat Sanayisinde Kurumsallaştırma ve İhracatın Geliştirilmesi, Yukarı Fırat Havzası Turizm Destinasyonu Geliştirme ve Tarımsal Üretimde Katma Değerli Üretime Geçiş şeklinde sıralanıyor.

Fırat Kalkınma Ajansı Proje Örnekleri
Fırat Kalkınma ajansı proje örnekleri göz önünde bulundurulduğunda kaynak verimliliği, kurumsallaştırma ve ihracatın geliştirilmesi alanlarında faizsiz finansman desteğin ağırlıkta olduğu görülebiliyor. Fırat Kalkınma Ajansının Genel Sekreteri Yoğunlu, yıl içerisinde turizme yönelik olarak yapılacak markalaşma, tanıtım ve altyapı geliştirmelerine de ağırlık vereceklerini kaydetti.
Yıl içerisinde turizm sektörü içinde ihtiyaç analizleri yapacak ajans, bu doğrultuda önemli bir Mali Destek Programı oluşturmaya hazırlanıyor. Ajans son olarak Fizibilite Programları adı altında oluşturulan tüm projelere de önemli bir mali destek sağlayacak.
Fizibilite Projeleri için ayrılan bütçe ise 19 milyon TL olarak belirlendi. Sivil, kamu ve özel kuruluşlar arasındaki iş birliğini önemli ölçüde artıracak bu ajans, 2020 yılında olduğu gibi bu yıl içerisinde de bütün sektörleri kapsayan önemli projelerine destek sağlayacak.