Doğu Marmara Kalkınma ajansı, Marmara’nın doğu kesimlerinden olan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerini kapsayan projeleri destekliyor. Ajans kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğini arttıran bir kurum olma özelliği taşıyor.
Bu ajans sayesinde bölgeler arasında kalkınma stratejileri oluşturulan kuruluşları, oluşturduğu özel programlarla desteklemektedir. Doğu Marmara bölgesinin kalkınmasının hızlandırılması, diğer bölgelerle arasındaki farkın azaltılabilmesini ve küresel rekabeti güçlendiriyor.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kimdir?
Doğu Marmara Kalkınma ajansı genel sekreteri Mustafa Çöpoğlu’dur. Ajans 2020 yılında birçok program oluşturularak, bölgenin kalkınması için kurum ve kuruluşları desteklemiştir.
2021 yılı itibariyle de faaliyetleri sürdüren ajans Sonuç Odaklı Programları için 2.5 milyonluk bir bütçe oluşturmaya hazırlanıyor. Özellikle bu yıl içerisinde Tıbbi Aromatik Bitkiler sektöründe güdümlü projeler oluşturulması ve endemik bitki verimliliğinin arttırılabilmesi hedefleniyor.
Ajans, TR42 Düzey 2 bölgesinde faaliyet gösteren yerel kuruluşlara, bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilmesi için Teknik Destek programı oluşturacak. Yapılması planlanan Teknik Destek programı için ise ortalama 2 milyon TL’lik bir bütçe paketi oluşturuldu.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Proje Örnekleri
Ajans Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, 2021 yılı için oluşturulması planlanan proje örneklerinden bahsetti. Açıklamaya göre Doğu Kalkınma ajansı proje örnekleri arasında üretim yapısı ve ihracat, inovasyon, sanayide dijital dönüşümler, yeşil OSB, aile şirketleri ve kooperatiflerinin kurumsallaştırılması konuları ağırlıkta olacak.
TR42 Düzey 2 Ulusal plan ve programlar çerçevesinde bölgenin kalkınması ve rekabetin arttırılması, bölgeye yönelik risklerin azaltılabilmesi, bölgenin yenilik ve girişimcilik kapasitesinin yükseltilmesi mümkün olabilecek.
Doğu Marmara Kalkınma ajansı, Fizibilite desteği verebilmek için ise ortalama 1 milyon TL’lik bir bütçe ayırdı. Marka tarafından açılacak Fizibilite Programına katılmak isteyen kurum ve kuruluşların ise 31 Aralık 2021 saat 23:59’a kadar başvurularını yapması gerekiyor.
Ajans Sekreteri Mustafa Çöpoğlu yapmış olduğu açıklamasında 2021 yılı için Stratejik Yönetim Danışmanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi, Turizmde Destinasyon Yönetimi gibi konularda programlar oluşturulacaklarını belirtti. Ancak ajans bu yıl içerisinde Mali Destek Programı oluşturarak kurumlara çağrıda bulunmayı planlamıyor.