Doğu Karadeniz Kalkınma ajansı Trabzon, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu ve Rize illerini kapsayan programlar oluşturmaktadır. Ajansın temel hedefi ise tüm kurum ve kuruluşlar arasındaki iş birliğini yükseltmek ve Doğu Karadeniz bölgesini geliştirmektir.
Ajansa göre bölgenin gelişimini sağlamak ve bu gelişimi devamlı bir hale getirmek, bölgenin diğer bölgelerle rekabetini de artırabilecektir. Ajansın genel koordinasyonunu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajans Genel Müdürlüğü sağlamaktadır. Karar organları ise bu bölgelerin Valileri, İl Genel Meclis Başkanları, Belediye Başkanları ve Ticaret Odası Başkanlarının bulunduğu 22 kişilik bir ekiptir.

DOKA Proje Örnekleri
Doğu Karadeniz Kalkınma ajansı Genel Sekreteri olarak Onur Adıyaman görev yapmaktadır. 2021 yılında öncelikli olarak Özel sektöre ağırlık vermeyi hedeflediklerini belirten ajans sekreteri, bu sektöre yönelik 1.5 milyon TL’lik bir bütçe ayırdıklarını duyurdu. Bu kapsamda özel sektördeki kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunmaya hazırlanan ajansın ana amacı ise ‘’kaynak verimliliğini sağlayabilmek.’’
2021 yılında DOKA proje örnekleri kapsamında öncelik verilecek alanların başında ise turizm ve imalat sanayisi geliyor. Özellikle Teknik destek programları adı altında turizm, kırsal kalkınma, yeni nesil girişimcilik ve yönetim danışmanlığı konuları bulunacak. Yalnızca bu belirtilen başlıklar için oluşturulan uygulamalara ise ortalama 3 milyon TL’lik bir kaynak aktarılması planlanıyor.

DOKAP Proje Başvurusu
DOKAP proje başvurusu yapılmasını sağlayabilmek amacıyla, özellikle CMDP ve SOGEP programları için çağrıda bulunmaya hazırlanıyor. Bu ajans yıl içerisinde istihdam, sosyal girişimcilik ve yenilikçilik, sosyal içerme, sosyal sorumluluk önceliğinde ilgili kurum ve kuruluşlarla projeler geliştirebilecek.
Onur Adıyaman yapmış olduğu konuşmasında geçtiğimiz yıl içerisinde 7 farklı sözleşme imzaladıklarını, bu yıl içerisinde de önceliklerini baz alarak özel sektör kuruluşları ile yeni anlaşmalar yapacaklarını bildirdi. Genel sekreterin konuşmasına göre yıl içerisinde sanayi alt yapısı, Ar-ge, verimlilik, kapasite geliştirme ve ortak kullanım alanları projelerinin bir üstünlüğü olacak.
Doğu Karadeniz Kalkınma ajansı CMDP kapsamında desteklenecek en önemli ilin ise Trabzon olduğu belirtiliyor. Trabzon ilindeki bölgesel kalkınmayı hızlandırmayı ve süreklilik kazandırmayı hedefleyen ajans, ihtiyaçlar doğrultusunda programlar oluşturarak çağrıda bulunabilmeyi planlıyor.