Devletin, kırsal kalkınmayı sağlayabilmek ve bu alanda gençleri motive etmek için düzenlediği teşvik programları artmaya devam ediyor. Uzman Eller Projesi 2022 de bunlardan biri. Yeni yılda da kırsal kalkınmayı arttırabilmek için yeni çağrılar yapıldı.
TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), 2022 yılında IPARD Programı ile başlattığı yeni çağrı ile birlikte 42 şehirde tam 40 milyon Euro yani 572 milyon TL devlet desteği dağıtılacak. Başlatılacak yeni desteğin oranı %55-65 arasında olacak.
Teşvik programı kapsamında arıcılık, kırsal turizm, zanaatkarlık-yöresel ürünler, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, yenilenebilir enerji ve kültür balıkçılığı sektörlerinde başlatılan projeler devletten destek alabilecek.
Kırsal bölgelerde yaşayan ya da kırsalda yaşama hususunda taahhüt verebilen meslek yüksekokulları da dahil olmak üzere üniversitelerde gıda, su ürünleri, ormancılık, su ürünleri ve tarım eğitimi alınabilen bölümleri bitirmiş kişilere Uzman Eller Projesi 2022 çerçevesinde hayvansal, bitkisel, tıbbi ve aromatik bitki ve su ürünlerinin işlenerek ambalajlanması ve muhafaza edilmesine yönelik hazırlanan projelere 100 bin TL hibe desteği sağlanacak.

Bu program yatırım yapmak, yepyeni projelere imza atmak isteyen ya da iş kurmak isteyenler için çok güzel bir fırsat olacaktır.
Devletin başlattığı bu proje dahilinde 2022 yılı içerisinde yaklaşık 2 bin genç insan 200 milyon TL teşvik alabilecek. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hazırlanan bu kırsal kalkınmayı teşvik programı ile yatırımcılara ve gençlerin önünü açmayı düşündüklerini ve yepyeni projeler için çağrıda bulunduklarını belirtti.
Uzman Eller Projesi 2022 için Yeni Çağrı Başlatıldı
TKDK’nın başlattığı yeni çağrı hakkında merak edilen detayları incelemekle başlayalım… Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD 2 çerçevesinde 14 Ocak’ta 11. başvuru ilanları açıldı.
Açılan bu ilanda “Çiftlik faaliyetlerinin arttırılması ve iş geliştirme” alanı kapsamında yapılan Uzman Eller Projesi 2022 başvuruları değerlendirilecek. 42 ilde uygulanacak yeni çağrı için ayrılan destek bütçesi tam 40 milyon Euro olarak belirlendi.
Başvurusu olumlu bir şekilde sonuçlananların kırsal kalkınmayı destekleyen projeleri için hibe edilecek bütçenin kaynağı ise, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği eş finansmanıyla kurulmuş IPARD Fonu olacak. Kullanılan bu fon “kamu katkısı” şeklinde isimlendirilecek. Bu program kapsamında hayata geçirilen projeler için verilen bu teşvik ödemeleri geri ödemesiz olacak.

Gençleri Tarıma Teşvik Eden Hibeler Uzman Eller Projesi ve Destek Alanları
Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin arttırılması, çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi tedbiri çerçevesinde; su ürünleri yetiştiriciliği, zanaatkarlık faaliyetleri, makine parkları, bitkisel ürünlerin çeşitlendirilmesi, işlenmesi ve ambalajlanması, kırsal turizm etkinlikleri, yenilenebilir enerji faaliyetleri, arı ve arıcılık ürünlerinin işlenmesi ve ambalajlanması alanlarındaki projeler teşvik alabilecek.
Teşvik oranı; Ardahan, Çankırı, Balıkesir, Erzurum, Isparta, Ağrı, Hatay, Diyarbakır, Kars, Muş, Erzincan, Karaman, Isparta, Yozgat, Mersin ve Tokat illeri için %65, Amasya, Aydın, Aksaray, Bursa, Ankara, Burdur, Afyonkarahisar, Giresun, Kastamonu, Burdur, Çorum, Elazığ, Denizli, Kütahya, Kahramanmaraş, Çanakkale, Manisa, Sivas, Nevşehir, Konya, Mardin, Ordu, Malatya, Şanlıurfa, Van, Uşak, Samsun ve Trabzon illerinde ise %55-65 aralığında olacak.
11. başvuru ilanı çerçevesinde yapılacak başvuruların maksimum 12 aylık bir yatırım süresi verilecek. IPARD 2 Programı 31 Aralık 2023 tarihinde tamamlanacak. Bu nedenle 31 Aralık 2023 tarihine kadar başvuruların sona erdirilmesi ve gerekli ödemelerin yapılması gerektiği biliniyor.
Yatırım yapacakların ve genç proje yöneticilerinin başvuru adımlarını dikkatle takip etmeleri ve belirlenen bu tarihten önce başvuru hazırlıklarını tamamlamaları gerekiyor.

Uzman Eller Projesi 2022 Başvuru: 18 Yaşından Büyükler Başvurabilecek
Hazırlanan bu gençleri tarıma teşvik eden hibeler destek programından çiftçiler, kırsalda ikamet eden kişiler ve kırsal alanda etkinlik gösteren tüzel kişiler faydalanabilecek.
Tüzel kişiler kapsamında küçük ve mikro işletmeler yer alıyor. Programa 18 yaşına erişmiş ve 65 yaşını geçmemiş olanlar katılabilecek. Yeni çağrı ilanı çerçevesinde yapım işi bulunmayan başvuruların 2022’nin Ocak ayında yatırımın gerçekleştirileceği şehirde yer alan TKDK İl Koordinatörlüklerinde alınmaya başlandı.
Başvurular 2022 yılının Şubat ayında tamamlandı. Yapım işi bulunan projelerin başvurularının ise 25 Mart tarihine kadar devam edeceği biliniyor.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, başlatılan bu yeni IPARD Programı ile ortalama 21 bin proje için 7.5 milyar TL teşvik sağlandığını ve bu teşvik sayesinde 14 milyar TL yatırım gerçekleştirildiğini kaydetti.

2020 yılından beri hayatımızda var olan ve pek çok yönden hayatımızı ciddi etkiler altına alan pandemi süreci şartlarına rağmen bu teşvik programı sayesinde kırsal bölgelerdeki projeler için 5.3 milyar TL yatırım gerçekleştirildiğini ve böylelikle 15 bin insana istihdam sağlandığını belirtti.
Bakan Pakdemirli ayrıca 2021-2027 yıllarını kapsayan dönemde IPARD programıyla organik tarım, rüzgar perdesi, yağmur hasadı, rüzgar ve su erozyonunu engelleyen doğa dostu uygulamalarını eklediklerini ve tüm bu çevre dostu uygulamalar için 14 milyon euro hibe verileceğini açıklamıştı.
Gençlere ve Kadınlara Öncelik Tanınacak
2022 yılında başlayan ve 2024 yılına kadar devam edecek Uzman Eller Projesi 2022 Türkiye genelinde 3 yıl boyunca uygulanacak. Yalnızca 2022 yılında yaklaşık 2 bin projeye bu program kapsamında destek verilecek. Hibe desteği verilecek bu projeler için 200 milyon TL’lik bir bütçe ayrıldı.
Program sonunda totalde 6 bin çiftçiye tam 600 milyon TL teşvik sağlanacak. Uzman Eller Projesi 2022 çerçevesinde, kırsal bölgelerde ikamet eden ya da bunu taahhüt eden; üniversitelerin ormancılık, tarım, su ürünleri, gıda ve hayvancılık eğitimi verilen alanlarından mezun olanların, ikamet ettiği yerde gerçekleştireceği hayvansal, su ürünleri, bitkisel, tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilmesi, o bölgeye özgü ürünlerin yetiştirilerek paketlenmesi üzerine projelerde kullanılacak 100 bin TL’ye kadar geri ödemesiz teşvik sağlanacak.
14 Ocak’ta başvuruları alınmaya başlayan programın başvuruları geçtiğimiz günlerde sona ermişti. Uzman Eller Projesi 2022 başvuru Tarım ve Orman Bakanlığı’nın oluşturduğu https://uzmaneller.tarimorman.gov.tr internet adresi üstünden gerçekleştirildi. Alınan binlerce başvurunun değerlendirilmesi sürecinde genç ve kadın başvuranlara öncelik sağlanarak puan avantajı verilecek.
İyi bir eğitim seviyesine sahip olan, kırsal bölgede yaşamayı kabul eden bunun taahhütünü veren, projeleri için kendi sermayesini de ekleyen ve mesleğine paralel projeleri hayata geçirebilen başvuru sahiplerine ekstra puan verilecek.
Bakan Pakdemirli, bu program kapsamında tarımla ilgili projelerin bu alanda eğitim almış kişiler tarafından gerçekleştirilmesine destekleyeceklerini vurguladı. Gençlerin eğitimini aldıkları işi yaparken aynı zamanda kendi kendilerinin patronu olacaklarını ve böylece ülkemizdeki tarımsal üretime de ciddi bir katkı sağlayacaklarını ifade etti.
Şunu da hatırlatmakta fayda var; 2 yıl önce pilot illerin Düzce, Amasya, Mardin ve İzmir şeklinde belirlendiği Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi 2022 çerçevesinde 98 adet proje üreticisine totalde 9.7 milyon TL teşvik desteği verildi ve bu sayede tam 11.9 milyon TL’lik yatırım hayata geçirilmiş oldu.
Sulama Sistemlerine Teşvik
Tüm bu desteklerin yanı sıra Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı çerçevesinde 2022 yılında başlatılan modern basınçlı kişisel sulama sistemleri için %50 teşvik desteği için başvurular Şubat sonuna kadar devam etmişti. İl müdürlüklerine başvuruları gerçekleştirilen destek programında mal alımı tüzel ve gerçek kişiler için ayrılan bütçe 1 milyon TL’den fazla olmayacak.
Hazırlanan bu program kapsamında yağmurlama, yüzey altı damlacıklı sulama, tarla içi damla, mikro yağmurlama, lineer ya da center pivot şeklinde sulama, güneş enerjisi kullanılarak sulama ve tamburlu sulama üzerine hazırlanan projelere destek verilecek.

Türkiye genelindeki İl Müdürlüklerinin proje kapsamında gelen başvuruları incelemesinin ardından verilecek hibe tutarını belirleyecek. Ayrıca desteği sağlanacak modern basınçlı sulama sistemleri için yaklaşık 1.5 milyon dekar büyüklüğünde bir alan tayin edildiği biliniyor.
Genç yatırımcıları ve girişimcilerini yakından ilgilendiren bu program sayesinde istihdam oranı arttırılırken aynı zamanda kırsal bölgelerdeki tarımsal ve bitkisel faaliyetlerin de arttırılması hedefleniyor.