Öğrencilik hayatı zor bir süreçtir. 11 yıl orta öğretim ve lise okursun at yarışındaki atlar gibi sınav maratonuna hazırlanırsın, belki istemediğin bir bölüm seçersin ama yine de o üniversiteye gider mezun olur süreci tamamlarsın. Bu yıllardır süregelen maraton insan hayatından çok şey alıp götürür. Psikolojik olarak yıpratır, karmaşıklığa sürükler. Her şey bir yana sürecin yüzde yetmişini oluşturan bir şart vardır; maddiyat. Manevi destek tüm çevrenden gelir mutlu olursun ancak asıl büyük paydaya sahip olan maddi gereksinimler manevi destek ile karşılanamaz. Ailenin geliri iyi ise öğrencilik hayatın iyi geçer ancak karmaşıklık ile uğraşırsın. Ailenin geliri çok iyi değil ise işte o zaman zorluklar başlar. Alternatifler aramaya çözüm üretmeye başlarsın. Öğrencilere ek iş imkanı sağlayan firma, eş dost yanında çalışma ve iş aramaları başlar. Birçok imkan vardır. Anketörlük, garsonluk, iyi olduğun dersleri alt sınıflara ve lise düzeyine ücret karşılığı anlatmak, animasyon gösterilerinde bulunma ve internet üzerinden makale ve yazı yazmak gibi benzer işler olabilir.
Öğrenciler için en revaçta olan iş garsonluk anketörlük ve anketörlüktür. Kiraladığın ev veya yurda yakın yerlerde cafe ve restoran gibi yerlerde garsonluk ideal tercihtir. Boş zamanlarında yapılabilecek en ideal iş de anketörlüktür. Kolay değil hem aileye yük olmadan okulu bitirmek. Öğrencilere ek iş imkanı sağlamak işverenlerinde bazı sektörlerde işlerine gelmektedir. Örneğin sigorta ve vergi yükümlülüklerinden kaçmanın en iyi yolu part-time öğrenci çalıştırmaktan geçer. Sorumluluğunu bilen firmalar yükümlülüklerini yerine getirir. Ama bu firmalar da bir elin beş parmağını geçmez. Ek iş yapmak sadece öğrenim giderleri için değil mutfak masraflarını hafifletip makarnadan kurtulma planı olarak da lanse edilir. Anketörlük yaparak da ciddi meblağlar kazananları duydum ve gördüm. Aslında garsonluktan daha çetin şartlarda çalışırlar. Bütün zamanlarını ellerine verilen soru kağıtlarını tamamlamaya uğraşırlar. Öğretmenlik ve kurs birimlerinde çalışanlar daha da rahattır. Daha samimi ve sıcak ilişkiler kurabilirler. Aslında öğrencilik hayatında yapılan ek işlerin avantajı dezavantajından fazladır. Çünkü kazanacağı her kuruş öğrenciye farklı bir motivasyon sağlayıp, çalıştığı koşullar ilerde seçeceği mesleği ile ilgili birikim yapmasını da sağlayacaktır. Örneğin yakın bir bankacı arkadaşım herkes ile çok iyi diyalog kurabilen esnaf ile esnaf, üst düzey insanlar ile de iyi ilişkiler kurabiliyordu. Bu yeteneğinin nerden geldiğini sorduğumda Öğrenci iken yaptığı ek işler sayesinde kurduğu diyaloglardan kazandığını anlatmıştı. Düşünün hem para kazanmış hem de gelecekte yapacağı iş deki çekingenliği yenmiş ve bir sürü edinimler sağlamıştır.
Öğrencilik hayatında ne yaparsan ilerdeki tüm hayatına iyi ve kötü bir şekilde yansır. Düşünün öğrencilik hayatında iyi bir gelire sahip olup ek iş yapmamış kişiler belki ilerde ikili ilişkilerde pasif olup zorlanabilirler. Belki onlar bu yeteneğe sahip olabilmek için üstüne bir de para verirler. Öğrencilere ek iş imkanı sağlamak firmalara gelecekte edinilecek insan kaynağı ile ilgili bilgi, birikim ve öngörü de sağlayabilir. Ne demişler parlayan demir ışıldar bu söz boşuna söylenmemiştir.