Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? Kredi kartı asgari borcu ödenmezse ne olur? Yapılandırılan kredi kartı borcu ödenmezse ne olur?
Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusunun cevabı her daim merak ediliyor. Alışverişlerde kullanılan kredi kartının ödemesi, her ay düzenli yapılması gerekli. Aksi takdirde bazı yaptırımlar söz konusudur. Özellikle de yasal takip sürecinin başlamasıyla kredi kartı kullanıcıları daha zor bir durumla karşı karşıya kalabilir.
Peki, kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? Kredi kartı yasal takip süresi nedir? Kredi kartı borcu tutuklama kararı çıkmasına yol açar mı? Kredi kartı asgari borcu ödenmezse ne olur? Kredi kartı borcu ödenmezse eve icra gelir mi? Yapılandırılan kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? İşte, kredi kartı kullananları yakından ilgilendiren kredi kartı borcu ödenmemesi hakkındaki bilgiler…
- Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur 2022?
- Kredi Kartı Yasal Takip Süresi Ne Kadar | Kredi Kartı Ne Zaman Avukatlık Olur ?
- Kredi Kartı Borcu Ne Kadar Gecikebilir?
- Kapatılan Kredi Kartı Nasıl Açılır 2022?
- Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme Nedir | Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Nedir?
- Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Eve İcra Gelir mi ?
- Kredi Kartı Borcu Tutuklama Kararı Çıkmasına Neden Olur mu?
- Kredi Kartı Borcu Ne Zaman Silinir | Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımına Uğrar mı ?
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur 2022?
Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusunun yanıtı, ödemenin kaç kez yapılmadığına bağlı olarak değişiyor. Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile yapılan düzenlemeye göre kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda işleyecek süreç şu şekildedir:
- 1 yıl içinde, kredi kartının asgari ödemesi 3 defa yapılmadığında; kredi kartı nakit kullanıma kapatılır
- 3 kez üst üste kredi kartı asgari ödemesi yapılmadığında; kredi kartı tamamen kullanıma kapatılır
- Kredi kartı borcu 3 ay ödenmezse; yasal takip süreci başlar
Eğer kredi kartı sahipleri, üç kez üst üste kredi kartı asgari ödemesini yapmaz ve kredi kartı kapatılırsa, kredi kartını yeniden kullanıma açmak için kredi kartı borcunun tamamını ödemelidir.
Bankalar, yasal takip sürecini başlatmadan önce, borcunu ödemek isteyenlere çeşitli kolaylıklar sağlar. Örneğin; kredi kartı borcu yapılandırma ile bütçeye uygun planlama yapılabilir ve yasal takibe girmek önlenebilir.
Çünkü kredi kartı borcu yasal takip süreci yani mahkeme süreci başladığında kişiler kara listeye girebilir, finansal sicili bozulabilir, icra ve haciz söz konusu olabilir ve ayrıca mahkeme süreci nedeniyle ek masrafları ödemek zorunda kalabilir. Bu sebeple kredi kartı borcu düzenli ödenmelidir.

1- Kredi Kartı Borcu 1 Ay Ödenmezse Ne Olur 2022?
1 ay kredi kartı borcu ödenmezse ne olur; kredi kartı borcuna aylık gecikme faizi uygulanır. Kredi kartı borcu 1 ay (30 gün) ödenmezse gecikme faizi dışında banka tarafından herhangi bir yaptırım uygulanmaz ya da yasal takip süreci başlatılmaz. Ancak kart sahiplerinin kredi notu olumsuz etkilenir ve kredi notu düşer.
2- Kredi Kartı 2 Ay Ödenmezse Ne Olur 2022?
2 ay kredi kartı borcu ödenmezse ne olur; kredi kartı borcuna aylık gecikme faizi uygulanmaya devam edilir. Bu durumda da yasal takip süreci başlamaz ancak kişilerin kredi notu daha da düşmeye devam eder.
3- Kredi Kartı Borcu 3 Ay Ödenmezse Ne Olur 2022?
3 ay kredi kartı borcu ödenmezse ne olur; banka tarafından yasal takip süreci başlatılır. 90 gün boyunca kredi kartı ödemesinin yapılmaması durumunda direkt olarak yasal takip süreci başlatılmaz. Bankalar, kredi kartı sahiplerini arayarak durum hakkında bilgilendirme yapar.
Bankalar, kredi kartı borcunu ödeme niyeti olan müşterilerine ılıman yaklaşır ve gerekli durumlarda ek süre dahi tanıyabilir. Ya da kredi kartı borcu yapılandırma seçeneğini sunar. Bu durumda banka ile uzlaşmakta yarar vardır. Aksi takdirde yasal takip süreci başlatılır ve kredi kartı sahipleri mahkemelik olur.
Kredi kartı borcundan dolayı yasal takip sürecinin başlaması tamamen olumsuz bir durumdur. Hem mahkeme giderleri nedeniyle daha fazla maddi kayıp yaşanır hem de icra ve haciz söz konusu olur. Ayrıca kredi notu düşer ve hatta kara listeye girilir.

4- Kredi Kartı Asgari Borcu Ödenmezse Ne Olur 2022?
Bir yılda 3 kez kredi kartı asgari borcu ödenmezse kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üç kez üst üste asgari ödeme yapılmadığında ise kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. 90 gün boyunca yani 3 ay boyunca kredi kartı asgari borcu ödenmezse ne olur; yasal takip süreci başlatılır.
5- Kredi Kartı Borcu 1 Yıl Ödenmezse Ne Olur 2022?
1 yıl kredi kartı borcu ödenmezse ne olur; bu durumda banka tarafından yasal takip süreci çoktan başlatılmıştır ve kredi kartı sahipleri artık mahkemelik olmuştur. Bu durumda mahkeme kararına göre icra ve haciz söz konusu olabilir. Hatta süreç, hapis cezası almaya kadar uzayabilir.

Kredi Kartı Yasal Takip Süresi Ne Kadar | Kredi Kartı Ne Zaman Avukatlık Olur ?
Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sorusunun negatif durumlara neden olan cevabı, yasal takip süresi aşımıyla başlıyor. Kredi ve kredi kartı borcu ödemelerinde gecikme süreci yani yasal takibin başlatılması için süre 90 gün itibari ile başlıyor.
Kredi kartı borcu 90 gün yani 3 ay ödenmez ise önce banka, müşterilerini arayarak, mesaj atarak, e-mail göndererek uyarır ve borcun ödenmemesi halinde yasal takip sürecinin başlatılacağını bildirir. Bu süreçte, kredi kartı borcunun ödeneceği taahhüt edilmez ise yasal takip süreci başlatılır.
Kredi Kartı Borcu Ne Kadar Gecikebilir?
Kredi kartı borcu ne kadar gecikebilir; maksimum 90 gün. 90 gün sonrasında bankanın, borçlu kredi kartı sahibi hakkında yasal takip sürecini başlatma hakkı vardır.
Ancak bu durumda kredi kartı borcunu ödeyemeyenler için en mantıklı adım; kredi kartı borcu yapılandırma olacaktır. Kredi kartı borcunu ödemekte samimi olan kişiler, banka yetkililerine kredi kartı borcu taksitlendirme/yapılandırma talebinde bulunarak yasal takip sürecinin başlatılmasının önüne geçebilir.
Kapatılan Kredi Kartı Nasıl Açılır 2022?
Borç nedeniyle kapatılan kredi kartını açmak için borcun tamamının ödenmesi gerekir. Bu durum hem geciken borçlar hem de yapılandırılan borçlar için geçerlidir. Anca borcun tamamının ödenmesi ile kredi kartını kullanıma açmak, yasal takibe girmeyen kişiler için geçerlidir.
Eğer kredi kartı sahipleri yasal takip sürecine girdi ve haklarında yasal işlem başlatıldı ise; kredi kartı borcunun tamamını ödese de kredi kartını kullanıma açtıramaz çünkü kredi kartı tamamen kapatılmış durumda olur.

Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme Nedir | Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Nedir?
3 ay kredi kartı borcu ödenmezse ne olur; yasal takip süreci başlatılır ve kart sahipleri, banka ile mahkemelik olur. Bu durumda yasal takip sürecinin başlatılmaması için borcun tamamının ödenmesi istenir. Ancak yüklü kredi kartı borcu olanlar ödemeyi gerçekleştiremeyebilir.
Kredi kartı borcunu ödeme konusunda samimi olan kişiler, kredi kartı borcunun tamamını ödemek için bankaya yapılandırma/taksitlendirme talebinde bulunabilir. Bankalar da alacaklarını temin etmek adına toplam borcu taksitlendirebilir ya da müşterilerine uygun faizli kredi vererek, uygun ödeme koşulları sunabilir. Ancak her bankada borç yapılandırma kredisi faiz oranları farklıdır.
Yapılandırılan Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur 2022?
Kredi kartı borcu yapılandırma, bankaların borçlu müşterilerine sunduğu son şanstır. Dolayısı ile yapılandırılan kredi kartı borcu ödenmezse ne olur; yasal takip süreci başlar. Bu noktada da yasal takip süresi 90 gün (3 ay)dır. 3 ay ödeme yapılmaması durumunda yapılandırma bozulur ve banka avukatları aracılığı ile yasal takip süreci başlatılır.
Bu durumda kişiler hem kendi borçlarını ödemekle hem de mahkeme, avukat masraflarını ödemekle yükümlü olurlar.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Eve İcra Gelir mi ?
Kredi kartı borcu ödenmezse eve icra gelir mi sorusu da en çok merak edilenler arasında… Kredi kartı borcundan dolayı haciz gelmesi mümkündür. Bu haciz banka hesaplarına, taşınmaz mallara ya da eve gelebilir. Yasalar çerçevesinde bankalar, alacaklarını haciz yoluyla tahsil etme hakkında sahiptir.
Ancak eve gelen haczin sınırlılıkları vardır. Örneğin; asgari yaşam standartlarının bozulmaması için buzdolabı, ocak, çamaşır makinesi gibi eşyalara haciz uygulanamaz. Bunun yerine varsa evdeki antika eşyalar, ziynet eşyaları, nakit para, mücevher ve benzeri gibi eşyalar haczedilebilir.

Kredi Kartı Borcu Nedeniyle Aileye Haciz Gelir mi?
Kredi kartı borcu nedeniyle haciz işlemi yapılıyorsa, borçlunun ikamet adresi dikkate alınır ve borçlu kişi ailesi ile birlikte yaşıyorsa aile evine haciz gelebilir. Ancak haciz işlemi yalnızca borçlu kişinin eşyalarına yapılabilir.
İkamet nedeniyle aile evine gelen haciz sebebiyle, aile bireylerinin maaşına ya da taşınmaz mallarına haciz uygulanamaz. Örneğin; borçlu olan kişinin eşinin eşyaları da haczedilemez. Ancak kişilerin fatura ibraz ederek eşyanın kime ait olduğunu ispatlaması istenir.
Kredi Kartı Borcu Tutuklama Kararı Çıkmasına Neden Olur mu?
Kredi kartı borcu nedeniyle direkt olarak mahkemeden tutuklama kararı çıkmaz çünkü açık ve net olarak Anayasa’nın ‘Suç ve Cezalara İlişkin Esaslar’’ başlığın 38.maddesinde şu sözlere yer verilmiştir:
“Hiç kimse, yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz.” der.
Görüldüğü üzere; bir kişinin direkt olarak kredi kartı borcu tutuklama kararı çıkmasına neden olamaz. Ancak bu borçlunun hiçbir koşulda hapis cezası almayacağı anlamına gelmez çünkü tutuklama kararı söz konusu olabilir. Bu durumla ilintili olarak ödeme şartlarının ihlali veya mal beyanında bulunmama nedenleriyle borçlulara hapis cezası verilebilir.
1- Mal Beyanında Bulunmama ve Kredi Kartı Borcu Tutuklama Kararı
Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur, kredi kartı borcu tutuklama kararı çıkmasına yol açar mı soruları en çok merak edilenlerden. Direkt olarak kredi kartı borcu hapis cezası alınmasına neden olmuyor ancak İcra ve İflas Kanunu’nun 74. Maddesi gereğince mal beyanında bulunmayan borçlular hapis cezası alabilir.
Bunun için de alacaklının yani bankanın talepte bulunması gerekiyor. Eğer banka talepte bulunursa mal beyanında bulunmayan borçlular 3 ayı geçmemek kaydıyla, mal beyanında bulununcaya kadar hapis cezası alabilir. Mal beyanında bulunulması halinde de hapis cezası düşüyor.
2- Ödeme Şartlarının İhlali ve Kredi Kartı Borcu Tutuklama Kararı
Ödeme şartlarının ihlali yani diğer bir deyişle taahhüdün ihlali, kredi kartı borçlularının hapis cezası almasına neden olabiliyor. İcra ve İflas Kanunu 111.maddesine göre; borçluların borcunu ödeme taahhüdünde bulunması ancak hiçbir gerekçe olmaksızın borcu ödememesi hapis cezasına yol açıyor.
Kısacası; kredi kartı ödenmezse ne olur hapis cezasına yol açar mı; direkt açmaz. Bu noktada hapis cezası almak istemeyen kişiler, borçlarını ödeyeceklerinden emin değilse taahhüdün ihlali yapmamak ve hapis cezası almamak için taahhütte bulunmamalı.
Kredi Kartı Borcu Ne Zaman Silinir | Kredi Kartı Borcu Zaman Aşımına Uğrar mı ?
Kredi kartı borcu olanların yanıtını en merak ettiği sorular arasında kredi kartı borcu ne zaman silinir ve kredi kartı borcu zaman aşımına uğrar mı soruları da yer alıyor. Kredi kartı borcu zaman aşımı süresi vardır ve silinebilir ancak bunun da şartları bulunuyor.
Kredi kartı borcu zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ancak bu 10 yıl içinde banka tarafından hiçbir şekilde işlem yapılmaması, yasal takip sürecinin başlatılmamış olması gerekiyor. Dolayısı ile banka hiçbir işlem yapmazsa ve 10 yıl geçerse kredi kartı borcu silinir.
Eğer kredi kartı borcu banka tarafından varlık fonuna devredildiyse, kredi kartı borcu zaman aşımı süresi 20 yıldır. Bu 20 yıl içinde yine borçlu hakkında hiçbir işlemin başlatılmaması gerekiyor.