KOSGEB Staj Seferberliği Projesi başvuruları 22 Şubat 2021 tarihi itibariyle başladı. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, üniversite öğrencilerinin istihdamını arttırmak amacıyla bu projeyi başlattı. KOSGEB bu proje kapsamında başvuruların 22 Şubat ile 22 Mart arasında yapılabileceğini duyurdu. Peki staj seferberliği nedir, staj seferberliği için aranan şartlar nelerdir?
Staj Seferberliği Nedir?
Konuya kapsamlı bir şekilde giriş yapmadan önce Staj seferberliği nedir sorusuna yanıt verilmesinde yarar var. KOSGEB Staj Seferberliği Projesi, üniversite öğrencilerinin istihdamını arttırabilmek amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir. Bu proje sayesinde öğrenciler kamu ve özel sektörde çalışma fırsatı bulabilecek. Staj seferberliği geçtiğimiz sene içerisinde yalnızca teknik fakültelerde öğrenim gören ya da bilinen üniversitelerde okuyan kişileri kapsıyordu.
Ancak 2021 itibariyle bu proje hemen her bölümden öğrenciyi ve tüm üniversiteleri içerisine alacak şekilde genişletildi. KOSGEB Staj Seferberliği Projesi için getirilen bir diğer yenilik ise, ön lisans üniversite öğrencilerinin de başvurabilmesi oldu. Geçtiğimiz dönemde bu projeden yalnızca lisans öğrencileri yararlanabilirken, bu sene hem lisans hem de önlisans öğrencileri yararlanabilecek.
Staj Seferberliği Kimler Başvurabilir?

KOSGEB Staj Seferberliği Projesi için öğrencilerin bazı şartları yerine getirmiş olması gerekiyor. Bu şartları yerine getiremeyen öğrencilerin, başvuruları kesinlikle değerlendirilmeyecek. İşte Staj Seferberliği kimler başvurabilir sorusunun cevabı;
- Öğrencilerin not ortalamasının 4 üzerinden en az 2 olması,
- Örgün eğitim veren lisans programlarında 2,3 ya da 4. Sınıfta olma şartı ( 2. Sınıfların staj yapacağı dönemde bir üst sınıfa geçmiş olması şartı aranıyor.)
- Ön lisans programlarında 1. veya 2. Sınıfta olma şartı ( 1. Sınıf öğrencilerin staj yapacağı dönemde bir sınıfa geçmiş olması şartı bulunuyor. )
Staj Seferberliği 2021 Başvuru
KOSGEB Staj Seferberliği Projesi ile yaklaşık 50 bin üniversite öğrencisinin istihdam edilmesi planlanıyor. Üstelik bu dönemde üniversite öğrencilerinin sigortaları da okudukları Üniversitelerince yapılacak. Staj seferberliği Projesi adı altında çalışan stajyer öğrenci belirli bir ücret alacak. Günlük olarak belirlenmesi planlanan bu ücret çalıştığı gün kadarı ile çarpılarak, ilgili kurum tarafından ödenecek.
Tüm bu süreçler ise sistem üzerinden aktif olarak takip edilecek. Başvuru sonrasında aday sınırlı sınav performansı ile değerlendirilmeyecek. Aday bugüne kadar sergilediği performans, akademik başarıları ve yetkinliğini arttırmaya yönelik çalışmaları ile değerlendirilecek. Üniversite öğrencileri KOSGEB Staj Seferberliği Projesi için başvurularını https://kariyerkapisi.cbiko.gov.tr adresi üzerinden yapabilecek.
Başvuru esnasında yukarıda belirtilen 3 farklı alan üzerinden öğrencilerin, yeterliliklerini ispat etmesi gerekecek. Bu kapsamda öğrencilerin bu dönemde yapmış olduğu tüm çalışmaları sergilemesi gerekiyor. Adaylar bu aşamadan sonra E-devlet sistemine yönlendirilerek KPSS puanı, yabancı dil puanı, öğrenim durumu hakkındaki bilgilerini kontrol ederek başvurusunu tamamlayacak.
Başvuru süresinin bitiminden sonra adaylar Nisan ayından Aralık ayının sonuna dek değerlendirilmeye alınacak. Bu noktada kurumlar öğrencilerin yalnızca akademik başarıları, yetkinlik çalışmaları ve bu zamana kadar sergilediği performans ile ilgilenebilecek.
Başvuru esnasında adayların kişisel verilerinin tamamı gizli tutulacak. Buda Projenin ne kadar şeffaf, izlenebilir ve yenilikçi olduğunu ortaya koyuyor. Stajyer havuzuna dahil eden öğrenciler arasında yer alan tam 50 bin öğrenci, 2021 yılı içerisinde önemli kurum ve kuruluşlarda staj yapma şansı bulabilecek. Böylece KOSGEB Staj Seferberliği Projesi kapsamında okuduğu bölüm ile ilgili tecrübeler edinirken, aynı zamanda kazanç elde edebilmesi de mümkün olabilecek.