Kadınların iş hayatında aktif bir yer almasıyla birlikte devlet de, KOSGEB kadın girişimci desteği ile bu çalışmalara destek sağlıyor. Toplumun her alanında sayısız başarıya imza atan bayanlar el emekleri işlerini büyütmek istiyorlar. Bunun için en büyük katkı devletin sağlamış olduğu destektir. İş hayatına atılmak için yeterli sermayesi bulunmayan bayanlar girişimci olabilecek.
Önceleri girişimci veya müteşebbis denildiğinde erkeklerin bu alanda yetkin olduğu biliniyordu. Günümüzde artık erkek girişimcilerin yanında, kadın girişimcilerin de sayısı az değil. Evde el emekleriyle takı, biblo vs. yapan ,organik tarım ile sağlıklı besinler üreten kadınlar, bunları satarak, ev ekonomisine katkı sağlamak istiyor. Devletten aldıkları destekle kadın girişimciler istihdamın oluşmasında da önemli katkılar sağlayacak.
KOSGEB bu şekilde KOSGEB kadın girişimci desteği şartları ile kadınların iş hayatında aktif bir rol almasını sağlayacak.
KOSGEB Kadın Girişimci Şartları
- Çalışılmak istenen sektörün KOSGEB in destek verdiği sektörlerin içerisinde yer alması gerekmektedir.
- Girişimci olmak için 18 yaşın tamamlanmış olması gerekmektedir.
- Destek alınmak istenen sektöre ait girişimcilik sertifikasına sahip olmak gerekmektedir.
- Daha önceden bu şekilde herhangi bir destek alınmamış olması gerekmektedir.
- Herhangi bir terör örgütü vb. şekilde yer alınmamış olması gerekmektedir.
- Okuma, yazma bilinmesi gerekmektedir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Ne Şekilde Alınır?
KOSGEB kadınlara desteği geleneksel girişimci desteği ve ileri girişimci desteği adı altında iki şekilde sunmaktadır. Geleneksel girişimci desteği ile kadınlara 60 000 TL ye kadar destek sağlanmaktadır. İleri girişimci desteğinde ise bu destek 370 000 TL’yi bulmaktadır.
KOSGEB kadınlara bu şekilde destek sağlamak için belli sektörlere hizmet vermektedir. Girişimci olmak isteyen kadınların bunu göz önüne alarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Aksi halde başvuruları ret olacaktır. KOSGEB kadın girişimci desteği yaş sınırı aranmaktadır. Yaş sınırlaması her alanda olduğu gibi bu alanda da geçerlidir. Alt yaş sınırı 18 olmak kaydı ile başvuruda bulunulabilecektir. Başvuru için üst bir yaş sınırlaması yoktur.
KOSGEB kadın girişimci desteği başvuru yapabilmek için, destek alınmak istenen sektöre ait girişimcilik sertifikasının alınmış olması gerekmektedir. Bu sertifikaya internet yoluyla ulaşılabildiği gibi örgün eğitim programlarıyla ulaşmak mümkündür.
İnternetten eğitim yoluyla alınan sertifikaların geçerlilik süresi ömür boyudur. Örgün öğretimle alınan sertifikaların geçerlilik süresi ise 2021 yılını kapsamaktadır. KOSGEB tarafından istenilen sertifikalara ulaşmak için eğitim alınması gerekmektedir. Eğitim almak için ise e devlet üzerinden şifre alınması gerekmektedir.
Gerekli eğitimler tamamlandıktan sonra e devletten sertifika talep edilebilecektir. E devlet üzerinden bu çıktıya kolaylıkla ulaşılabilmektedir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Hangi Düzeyde Nasıl Sağlanacak?
Geleneksel girişimci desteği ve ileri girişimci desteği alınırken kurulacak şirketin büyüklüğü ve kullanılan makineler, araç gereçlerin niteliğinin de araştırılması gerekmektedir. Hangi teknoloji düzeyinde iş yapan bir şirket olacağı, alınacak desteği belirlemede önemli bir faktör olacaktır.
- Kurulacak şirket küçük düzeyde bir şirket ise alınacak destek, 100 000 TL de, 75 000 TL olarak verilecektir.
- Orta düzey teknolojiye sahip bir şirket kurulacak ise, alınacak destek 200 000 TL de 150 000 TL’dir.
- İleri teknoloji donanımlı büyük bir şirket kurmak isteyenler ise 300 000 TL de 225 000 TL destek sağlayarak şirketlerini kurabileceklerdir.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği İle Şirket Kurulumu Nasıl Olur?
KOSGEB kadın girişimci desteği ile istenen gerekli tüm şartlar sağlandıktan ve alınan eğitimle sertifika alındıktan sonra şirket kurulumu için başvuru süreci başlatılır. İleri girişimci desteği alınarak şirket kurulacak ise, şirkette kullanılacak malzemelerin Türk Malı esasında olması gerekmektedir. Diğer girişimcilik türünde ise direkt başvuru yapılabilmektedir.
Şirket Kurulumu Nasıl Olur?
- Şirket kuracak olan kişinin KOSGEB’e kayıt olması gerekmektedir.
- Daha sonra KOBİ BEYANNAMESİ FORMU doldurması istenmektedir.
- E devlet üzeriden gerekli kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra KOSGEB kadın girişimci desteği alanlar, şirketlerini kurabileceklerdir.