Gelinlik kızların çeyizlerinde olmazsa olmazı iğne oyası ile yapılan yastık, çarşaf, tülbent ve havlu kenarlarıdır. Sadece görsellik ve konu komşu ne der diye yapılan ancak bu uğurda gözleri kör eden geliri yüksek iş imkânıdır İğne oyası yaparak para kazanmak. Çok güzel ve eski bir Türk adetidir. Onlar sandıkların çiçeğidir. Çeyiz hazırlama evrelerinde en uğraş ve en yoğun emek sarf edilen önemli bir iştir. Ama gün gelirli kadınlarımız bunu evine ek gelir sağlamak amaçlı yapmaktadır. Eskiden boş vakitleri çok olanlar kendi kendine yaparlardı. Ancak çalışan kadın profili bu tarz çeyiz hazırlama işlerini yapamamakla beraber, çok da önemsememektedirler. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde bu bir gelenek olarak orada sürdürülmektedir. İnsanlar bu geleneği vakit darlığı ve el beceresi olmayanların eksiklerini gidermek için oluşturulmuş bir sektördür.
Bu işle ilgili gerek makine gerekse teknoloji ne kadar ilerde olursa olsun kadın eli değmeden yapılan iğne oyası türleri rağbet görmemektedir. Kişilerin istediği el emeği göz nuru yapılan iğne oyalarıdır. Bu sektör % 90 kayıt dışı işlemekte ancak yüksek kar getirmektedir. Çalışma koşulları adam saat uygulaması yapılmaktadır. Bir iğne oyasının yapılma maliyeti bir kişinin gün boyu kaç adet çıkardığı ile alakalıdır. Bu durum yapılan işin niteliğini ve kalitesini yüksek tutmaktadır. Yapılan bu emek yoğun işin fiyatı her zaman yüksektir. Günümüzde büyük kentlerde bu işi yapan firmalar vardır. Onlar bu fiyatları biraz daha aşağı çekmek için fabrikasyon üretim yapmaktadırlar. Ancak kalite her zaman aynı olmadığından sektörde talebin yönü el yapımına doğru kaymaktadır. Ablalarımız ve annelerimiz bu işin gizli işçileridir. İğne oyası yaparak para kazanmak aile bütçesine ciddi katkı yapar. Çünkü yapılan işin hammaddesi müşteriye aittir. Bu işi yapan bireyin kazancı işçilik ücretidir. Sadece bu işlere vakit ayırarak çalışanlar ev geçindirmekte ve birikim yapmaktadırlar. El emeği göz nuru bu işler insanlar üzerinde etkisi çok fazladır. Çünkü bu iş yetenek işidir. Eğitim verilerek de yapılabilir. Ancak bu işi sadece kadınlar üstlenebilir. Yastık, çarşaf, tülbent vb. materyallerin kenarlarına yapılan süsler metraj usulü fiyatlandırılır. Çeşitli oya türlerinin olması fiyatta oynamalara sebep olur. İğne oyası ile yapılan motifler ve işlemeler en zarif işçiliktir. Araştırmalarım iğne oyasının bahsettiğim materyallerden ziyade tek başına da hayvan, meyve ve şekil motifleri de yapılmaktadır.
İğne oyası yaparak para kazanmak insanların gözünde sadece para kazanan bir kişi olarak değil bir usta bir zanaatkâr olarak anılmasını sağlar. Zahmetli ve meşakkatli bir iştir. Benim kanaatim bu işte yapılan tüm emek karşılıksız kalmamalı ve pazarlık yapılmamalıdır. Aslında tüm emeğin fazla olduğu işlerde bu şekilde davranılmalı. Çünkü emek sermayesiz para kazanmanın tek yoludur.