Para transferi yapmak için gerçekleştirilen işlemler havale ve EFT olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada havale nedir EFT nedir soruları gündeme geliyor. Özellikle internet alışverişinin yaygınlaşmasıyla havale nedir eft nedir soruları daha çok araştırılmaya başlandı. Çünkü artık günümüzde havale ve eft ile ödeme gibi kolay bir ödeme yöntemi bulunuyor.
Bu yazımızda para transferi denince akla gelen havale nedir eft nedir konularını ele aldık, EFT havale farkı nedir açıkladık. İşte, havale ve eft ile ödeme ile ilgili internette cevabı en çok araştırılan sorular ve cevapları…
- Havale Nedir ?
- EFT Nedir ? EFT Açılımı Nedir?
- Havale Nedir EFT Nedir, EFT Havale Farkı Nedir ?
- Havale Nedir Eft Nedir Hakkında En Çok Merak Edilenler ve Cevapları
- 1- Havale Nasıl Yapılır ?
- 2- EFT Nasıl Yapılır ?
- 3- Havale Saatleri Kaçla Kaç Arasında?
- 4- EFT Saatleri Kaçla Kaç Arasında?
- 5- Havale/Eft ile Ödeme Nedir?
- 6- Fast Havale Nedir? Fast EFT Nedir?
- 7- Havale Ücretleri Ne Kadar?
- 8- EFT Ücreti Ne Kadar?
- 9- Havale/EFT Ücreti Almayan Banka Var mı?
- 10- EFT mi Daha Hızlı Havale mi?
- 11- Havale Ne Zaman Düşer?
- 12- EFT Ne Zaman Düşer ?
- 13- ATM’den Havale Nasıl Yapılır ?
- 14- EFT Yapmak Ne Demek?
- 15- EFT Aynı Gün Hesaba Geçer mi ?
- 16- IBAN EFT Ne Demek ?
- 17- Hesaplar Arası Havale Hemen Geçer mi?
- 18- Başka Hesaptan Başka Hesaba Havale Ne Kadar Sürer?
- 19- Hafta Sonu Yapılan Havale Hesaba Ne Zaman Geçer?
- 20- EFT Her Saatte Yapılır mı?
- 21- Hafta Sonu Para Havale Edilir mi?
Havale Nedir ?
Havale nedir; aynı bankada bulunan farklı hesaplar arasında ya da aynı bankanın farklı şubeleri arasında gerçekleştirilen para transferidir. Örneğin; İş Bankası’nda hesabı bulunan bir kişinin yine İş Bankası’nda hesabı bulunan farklı bir kişiye para transferi yapmasına havale işlemi adı verilir.
EFT Nedir ? EFT Açılımı Nedir?
EFT nedir; farklı bankalar arasında gerçekleştirilen para transferi işlemidir. Yani; A bankasından B bankasına yapılan para transferine EFT işlemi adı verilir. Gerçek bir örnek vermek gerekirse; İş Bankası’ndaki bir hesaptan, Ziraat Bankası’ndaki bir hesaba yapılan para transferi işlemi EFT’dir. Pek, EFT açılımı nedir?
EFT açılımı nedir; Elektronik Fon Transferi’nin kısaltmasıdır.
Havale Nedir EFT Nedir, EFT Havale Farkı Nedir ?
Havale nedir eft nedir; her ikisi de para transferi anlamına gelen işlemlerdir. Ancak gerçekleştirilen para transferinin içeriği, işlemin havale mi yoksa EFT mi olduğunu belirliyor.
EFT havale farkı ise; EFT’nin farklı bankalara ait hesaplar arasında gerçekleştirilen para transferi olması, havalenin ise aynı bankaya ait farklı hesaplar ya da şubeler arasında gerçekleştirilen para transferi olmasıdır.
Örnek vermek gerekirse; İş Bankası’ndaki bir hesaptan Vakıfbank’taki bir hesaba para transferi yapılınca bunun adı EFT’dir. Vakıfbank’taki bir hesaptan yine Vakıfbank’ta bulunan başka bir hesaba para transferi yapılınca bunun adı havaledir.
Ancak EFT havale farkı yalnızca bununla sınırlı değil. Çünkü havale saatleri ve eft saatleri de birbirinden farklı.
Havale Nedir Eft Nedir Hakkında En Çok Merak Edilenler ve Cevapları
Bankalar arası ya da hesaplar arası para transferi konusunda araştırma yapan pek çok kişi havale nedir eft nedir aralarında farklar nedir dışında pek çok soruya da cevap arıyor. İşte, havale nedir eft nedir hakkında internette en çok cevabı merak edilen sorular…
1- Havale Nasıl Yapılır ?
Havale nedir eft nedir araştırması yapan kişiler, bu transferlerinin nasıl yapılacağı hakkında da bilgi sahibi olmak istiyor. Peki, havale nasıl yapılır? Havale geçmek yani havale yapmak için öncelikle IBAN’a ya da şube odu ile birlikte hesap numarasına ihtiyaç duyulur. Ancak en kolay havale yapma yöntemi; IBAN kullanmaktır.
IBAN, International Bank Account Number anlamına gelir ve 26 hanelidir. 26 haneli IBAN veya şube kodu ile birlikte alıcının hesap numarası, genellikle dijital bankacılık kanallarından ya da ATM’lerin ‘’Para Transferi’’ menüsünden girilerek ‘’Havale’’ seçeneğinden tuşlanır ve havale gerçekleştirilir.
IBAN ya da hesap numarası girildikten sonra ekrana, alıcının ad ve soyad bilgilerinin baş harfleri gösterilir. Bu ekranda teyit yapıldıktan sonra havale işlemi gerçekleştirilmiş olur.
2- EFT Nasıl Yapılır ?
EFT, farklı bankalar arasında yapılan para transferi işlemidir. EFT yapmak için de alıcının hesabının olduğu bankaya, hesap numarası veya IBAN’ına ihtiyaç duyulur. Hem dijital kanallardan hem de şubelerden, bu bilgilerle EFT yapılabilir.
Havale işleminde olduğu gibi EFT işleminde de genellikle ATM’lerden ve mobil bankacılıkta ‘’Para Transferi’’ menüsü seçilir. Ardından ise ‘’EFT’’ işlemi tercih edilir. Açılan ekranda istenen alıcının ad soyad bilgisi, banka şubesi, hesap numarası ya da IBAN numarası bilgileri girilir.
3- Havale Saatleri Kaçla Kaç Arasında?
Havale işlemi, aynı banka içindeki farklı hesaplar arasında yapılan para transferi işlemi olduğu için haftanın her günü 24 saat boyunca yapılabilmektedir. Havale işlemi yapıldığında, aynı banka olduğu için para transferi işlemi anında gerçekleşmektedir.
4- EFT Saatleri Kaçla Kaç Arasında?
EFT saatleri genel olarak hafta içi günleri saat 09:00 ile 17:00 arasındadır fakat bankadan bankaya göre EFT saatleri ufak farklılıklarla değişebilmektedir. Hafta sonu günlerinde yapılan EFT ise Pazartesi günleri alıcı hesabına geçmektedir.
5- Havale/Eft ile Ödeme Nedir?
Günümüzde internet alışverişlerinde kredi kartı ile ödeme dışında havale/eft ile ödeme yaygınlaşmaya başlamıştır. Dolayısı ise havele/eft ile ödeme artık internet alışverişlerinde kullanılan bir ödeme yöntemidir.
İnternetten yapacağınız alışverişlerde eğer havale/eft ile ödeme seçeneği varsa kredi kartı kullanmak zorunda kalmazsınız ve mevduat hesabınızdan havale ya da eft yaparak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bunun için satıcının IBAN bilgisine ihtiyaç duyulur.
6- Fast Havale Nedir? Fast EFT Nedir?
Fast açılımı; Fonların anlık ve Sürekli Transferi’dir. Fast havale işlemi ya da fast eft işlemi yapıldığında, alıcıya yapılan ödeme anında geçmektedir. Fast havale ve eft işlemi 7/24 kesintisiz olarak yapılabilmektedir.
7- Havale Ücretleri Ne Kadar?
Havale ücreti, bankadan bankaya göre farklılık gösterir. Bu nedenle hangi bankadan havale yapacaksanız, o bankanın havale ücretleri bilgisine müşteri hizmetlerinden veya bankanın web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca havale ücretleri, gönderilecek paranın miktarına göre de değişir. Bununla birlikte çeşitli kampanya ve promosyonlarla müşterilerinden havale ücretleri almayan bankalar da vardır.
8- EFT Ücreti Ne Kadar?
Bankalar arası yapılan para transferi yani EFT genellikle ücretli bir işlemdir. Ancak belirli bir EFT ücretinden bahsetmek mümkün değildir çünkü EFT ücreti, transfer edilen paranın miktarına göre değişir. Ayrıca EFT işlemi yapıldığı anda, gönderici hesabından EFT ücreti kesilir.
9- Havale/EFT Ücreti Almayan Banka Var mı?
Genellikle bankalar havale ve eft ücreti alır. Kimi bankalar da yaptıkları kampanya ve promosyonlarla havale ve eft ücreti almayabilir. Ancak kesinlikle havale ve eft ücreti almayacağını beyan eden bankalar arasında QNB Finansbank’ın şubesiz bankacılığı ENPARA bulunur. Enpara hesabı açarak hem havale hem de eft işlemlerinizi ömür boyu ücretsiz olarak yapabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Enpara Kredi Kartı Avantajları
10- EFT mi Daha Hızlı Havale mi?
Havale nedir eft nedir araştırması yapan pek çok banka müşterisi, bu para transferi işlemlerinden hangisinin daha hızlı olduğunu da merak etmektedir. Havale işlemi, EFT işlemine çok daha hızlıdır çünkü havale, aynı bankanın farklı hesapları arasında yapılır.
Ayrıca havale haftanın her günü kesintisiz olarak yapılabilirken EFT sadece hafta içi günlerinde ve eft saatleri içinde yapılabilmektedir.
11- Havale Ne Zaman Düşer?
Havale işlemi genellikle anında hesaba düşmektedir. Çünkü aynı banka içinde para gönderilip alınması söz konusudur. Bankanın yoğunluğuna bağlı olarak havale işlemi 1,2 dk kadar sürebilmektedir.
12- EFT Ne Zaman Düşer ?
EFT işlemi eğer hafta içi gününde ve eft saatleri içinde gerçekleştirilmişse genellikle aynı gün içinde hesaba düşer. Ancak EFT işlemi, hafta sonu günlerinde, resmi tatil günlerinde veya EFT saatleri dışında yapılmışsa; ilk iş gününde karşı hesaba düşer.
13- ATM’den Havale Nasıl Yapılır ?
Her bankanın ATM sistemi ve menü içeriği farklı olduğundan ATM’den havale nasıl yapılır sorusunun yanıtı aynı değildir. Ancak genel olarak havale işlemi, ATM’lerin para transferi menüsünde bulunan ‘’havale’’ seçeneği üzerinden yapılır.
Bu bölüme para gönderilecek olan kişinin IBAN nosu ya da hesap nosu girilir, tutar bilgisi eklenir. Onay ekranında bilgiler kontrol edilir ve havale gerçekleştirilir.
14- EFT Yapmak Ne Demek?
EFT yapmak; bir bankadan başka bir bankada bulunan hesaba para gönderilmesi işlemidir. EFT, bankalar arası para transferi demektir. Daha özet bir anlatımla EFT yapmak ne demek; X bankasındaki bir hesaba, Y bankasında bulunan bir hesaba para gönderilmesidir.
15- EFT Aynı Gün Hesaba Geçer mi ?
Havale nedir eft nedir sorusunun yanıtını arayanlar, havalede olduğu gibi eft aynı gün hesaba geçer mi konusunda da bilgi aramaktadır. Eğer eft işlemi resmi tatil olmayan hafta içi gününde, eft saatleri içerisinde yapılmışsa aynı gün hesaba aktarılır. Ancak resmi tatil günüyse, hafta sonu günüyse ya da eft saatleri dışında yapılmışsa; ilk iş gününde eft hesaba düşer.
16- IBAN EFT Ne Demek ?
IBAN EFT ne demek; IBAN kullanılarak bankalar arası para transferi yapmak demektir. IBAN dışında hesap numarası ile de eft yapılabilmektedir.
17- Hesaplar Arası Havale Hemen Geçer mi?
Havale işlemi, aynı bankadaki hesaplar arsasında gerçekleştirilir ve bu nedenle hesaplar arası havale yapıldığında genellikle hemen hesaba düşmektedir.
18- Başka Hesaptan Başka Hesaba Havale Ne Kadar Sürer?
Aynı bankada bulunan başka hesaptan başka hesaba havale süresi genellikle çok kısadır. Bir kaç dakika içinde, bankanın yoğunluğuna göre başka hesaptan başka hesaba havale hemen gerçekleştirilir. Ancak söz konusu eft ise bu süre 10/15 dakikayı bulabilir.
19- Hafta Sonu Yapılan Havale Hesaba Ne Zaman Geçer?
Havale haftanın 7 günü 24 saat boyunca yapılabilen bir para transferi işlemi olduğu için hemen hesaba geçmektedir.
20- EFT Her Saatte Yapılır mı?
EFT her saatte yapılmaz. Bankaların kendi belirlediği eft saatleri vardır. Ancak genellikle eft saatleri resmi tatil olmayan hafta içi günlerinde saat 09:00 ile 17:00 arasıdır. Dolayısı ile resmi tatil günlerinde, hafta sonu günlerinde olmamak kaydıyla, eft saatleri içinde eft her saatte yapılabilir.
21- Hafta Sonu Para Havale Edilir mi?
Havale işlemi; hafta sonu günlerinde de, resmi tatil günlerinde de yapılabilir ve hesaba para transferi gerçekleştirilir. Ayrıca havale 7/24 yapılabilmektedir. Dolayısı ile eft saatlerinde olduğu gibi havale saatleri yoktur ve sınırlama bulunmamaktadır. En büyük havale eft farkı; havale saati olmadan her zaman gerçekleştirilebilmesidir.