Üretim bir ülkenin mihenk taşıdır, üretim yapmadan kalkınabilen ülke yoktur. Bazı üretim sektörleri özellikle tekstil sektörü 3.dünya ülkelerine doğru kaymaktadır. Emek-yoğun işlerde ucuz işçi çalıştırmak adına diğer ülkelere fason iş veren firmalar gün geçtikçe artmaktadır. Tekstil sektörü iş kollarındaki mali yükümlülüklerden kurtulmak ve iş yükünü dağıtmak adına alt gruplara fason olarak iş dağıtmaktadır. Tekstil sektörünün akabinde bazı sektörlerde yavaş yavaş fason iş vermektedirler. Dizaynları ve oluşturdukları ürün kalıplarını bu firmalara göndererek üretimlerini bu firmalara verirler. Amaçları pazarlama ve satış kısmı ile ilgilenip daha çok ürün satıp karlarını arttırmaya odaklanırlar. Maliyet firmaların gelecek planlarını yönlendiren bir unsurdur. Ve bu yüzden yanlış hesaplanan maliyet firmanın kendisini etkileyeceği gibi fason iş alan firmaları da etkiler. Bu etkileşimin paralel bir şekilde doğru ve düzgün bir şekilde gitmesi gerekir. Fason iş alan firmanın hatası ve yanlış maliyetlendirme tüm iş alan ve verenlerinde etkiler.

Gelişmiş ülkelerde üretim sadece bir ürünü ve bir modeli yaratmak adına yaparlar. Kalifiye elemanlar ödenen ücretlerden kaçarak aynı işi yapan diğer ülkelerdeki ucuz işçilikler ile maliyetlerini düşürürler. Fason iş veren firmalar fayda maliyet analizi yaparak bu sistemi sürekli olarak iyileştirir. Genellikle firmaların fason işlerden beklentileri ucuz işçilik-kaliteli ürün ancak bu her zaman böyle olmaz. İnternet sitelerinde, gazete ilanlarında fason iş veren firmalar ile ilgili ilanlar var. Ama en kolay bulma yöntemi eş dost aracılığıyla bulunabilir. İplik temizleme, perde kenarı dikimi, gelinlik işleme vb. fason işler hane halkı tarafından yapılabilecek işlerdir. Atölye ve fabrika bazında kurulacak firmalarda ise hacim büyür makine parkuru vb. kurulumlar ile bu işlerde yapılabilir. Makale de tekstil sektörü ağırlığını verdim ancak oyuncak, reklam ürünleri, kalem yapımı, hediyelik eşya vb. işlerde evde yapılabilecek fason işlerdir. Günlük olarak iyi kazanç sağlar çünkü vergi yükü ve mali sorumluluk yoktur. Eğer bu yükümlülükleri de ödeme gücüne sahip olabilirseniz karınızdan ödün vermeniz gerekir. Fason yapılan işlerin devamlılığı hatasız, kaliteli iş çıkarmaktan geçer. Örneğin Japonya da fason iş verme diye bir kültür yoktur. Sebebi Japonların sıfır hata ile iş yapmak istemelerinden kaynaklanmaktadır. Türkiye de ise işin nasıl yapıldığı, hatasının olup olmadığının çok fazla önemi yoktur. Çin, Hindistan, Tayland gibi ülkeler fason iş yapımı ve iş alma konusunda zirveye oynamaktadırlar. Çin hemen hemen tüm ürünlerin taklidini ve fasonunu yapmaktadır. Hindistan bilişim sektörünün fason ve alt işverenliğini yapmaktadır. Önemli olan tek şey ucuz maliyet ve yüksek kar talebidir. Doğrusu ise fason veya asıl işi yapan her kimse son kullanıcıya ürünü veya hizmeti nitelikli olarak verilmesidir. Fason iş yapan firma veya kişilerin saklanmaması motivasyon açısından çok önemlidir. Çünkü müdür mü işi yapar yoksa işçi mi…
Fason iş veren firmalar üretimlerini yaptırdıkları firmaları, son kullanıcıya tanıtımını yapmakta ve bilgi vemektedir. Bunda bir sakınca görmemektedir. Çünkü bazı fason iş yapan firmalar kaliteli ürün ve hizmet vermektedir. Asıl firmalarının üretiminden bile daha iyi yapmaktadırlar. Örneğin Türk Konfeksiyonu ve Fas konfeksiyonu fason iş dikiminde dünya çapındaki firmalar ile çekişmektedir. Çin bile fason cenneti olmasına karşın bu konuda Türkiye ve Fas ile yarışamamaktadır