Ülkemizde yer alan bağımsız ve özerk üst kurumlardan biri de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ya da kısa adıyla BDDK nedir? Hangi görevleri yerine getirir? Ne zaman kurulmuştur? İşte, merak edilen tüm yönleri ile “BDDK”…
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Nedir?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, ülkemizdeki tasarruf sahiplerinin haklarını ve de menfaatlerini korumak amacıyla hareket eden, özel finans kuruluşlarının ve bankaların disiplin içinde, etkin ve sağlıklı bir yapıda işleyişine uygun ortamı oluşturmak amacı ile kurulmuş bağımsız bir devlet kurumudur.
Bu anlamda BDDK, bankalar ve yabancı banka temsilcilikleri yanında finansman, finansal kiralama, varlık yönetim ve faktoring şirketlerinin faaliyet ve kuruluş izinlerinin verilmesinden ve de sayılan tüm bu kuruluşların düzenlenmesinden ve denetlenmesinden sorumludur.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Ne Zaman Kurulmuştur?
BDDK, 23.06.1999 tarihinde mülga “4389 sayılı Bankalar Kanunu” ile idari ve mali özerkliği bulunan ve kamu tüzel kişiliğini haiz bir kurum olarak kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır.
Kurum, 01.11.2005 tarihli “5411 sayılı Bankacılık Kanunu” ile etkinlik ve bağımsızlık açısından daha da güçlendirilmiştir. Yine kurumun kapasitesi de bu kanun ile artırılmıştır.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve diğer yasal mevzuatla kendisine verilmiş denetleme ve düzenlemeye ilişkin tüm görev ve yetkilerini bağımsız bir şekilde gerçekleştirir ve kullanır. BDDK’ya hiçbir kişi, organ, makam ya da merci emir ve talimat veremez ve ayrıca Kurumun kararları yerindelik denetimine de tabi tutulamaz.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Yapısı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yani BDDK; Başkanlık ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan oluşur. (Burada dikkat edilmesi gereken husus Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ayrı birimlerdir. Kurum, Başkanlık ve Kurulun birleşiminden oluşur)
Kurumun (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun) karar organı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’dur. BDDK’nın karar organı olan Kurul; biri başkan ve biri de ikinci başkan olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Bu kurulun başkanı aynı zaman BDDK’nın yani kurumun da başkanıdır.
Kurul Başkanı ile tüm üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Ayrıca başkan dışında ikinci başkan da Cumhurbaşkanınca görevlendirir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Bünyesinde Bulunan Bağlı Birimler Nelerdir?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bünyesinde yer alan bağlı birimler ise şu şekildedir;
- Denetim Daire Başkanlığı,
- Düzenleme Daire Başkanlığı,
- Finansal Tüketici İlişkileri Daire Başkanlığı,
- Ekonomik Değerlendirmeler Daire Başkanlığı,
- Bilgi Sistemleri Uyum Daire Başkanlığı,
- Risk Yönetimi Daire Başkanlığı,
- Uygulama Daire Başkanlığı,
- Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı,
- Veri ve Sistem Yönetimi Daire Başkanlığı,
- Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı,
- Hukuk İşleri Daire Başkanlığı